Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam questa co to jest :) silicon graphics octane i gdzie mozna zassac brazila i mental raya pood irixa ??

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

silicon, a dokladnie to silicon grafics to firm produkujace komputery pod specyficzne cele. a to co napisales to zapewne jdna ze stacji robozych tej firmy. a brazila i itd, to jasne ze je odpoalisz pod linuchem tlko pierw odpal maxa , bo tego pod linucha nie ma. jak odpoalisz maxa to reszta pójdzie z górki.

Napisano

Mentalek pójdzie, ale Brazil i max no way, po za tym sprzęt tego typu można traktować chyba jedynie tylko w ramach ciekawostki

Napisano

Chaos, chcesz kupić coś takiego??:)

Napisano
  • Autor

chm mam taka zabawke w domq :) skad zassac mentalka ??

i jakiego ?

Napisano

Hehe, ja taki sprzęt widziałem na fotografiach, a ty masz to w dumu:D Nie wiem czy ktoś ci pomoże z tym Mentalem. Interesujący temat podjąłeś. Mam nadzieję, że zrelacjonujesz na forum doświadczenia z tym sprzętem i grafiką 3d pod systemem irix:D

Powodzenia[piwo]

BTW: LINK do tego sprzętu(chyba):)

Napisano
  • Autor

jedno juz mode poweidziec benchmarki te z 3ds pozera bez problemu czas tych kulek przy rozdzilace 2000X1600 okolo 4s :)

Napisano

To dobry wynik[wow]:o U mnie w takiej rozdzielczości, to pusta scena renderuje się chyba z 6 sekund[lol](scanlinem)

Napisano

No chciałbym mieć giga ramu:DTo przedstaw może konfigurację tego sprzętu:) Ja widziałem w sprzedaży takie stacje wyposażone w procesory 195 lub 300 MHz z 256MB ramu po jakieś 2400zł. Widzę, że ty masz potężniejszą maszynę[wow] Szkoda, że dzisiaj wyjeżdżam, bo jestem ciekaw dalszych twoich zmagań z tym sprzętem...[piwo]

BTW: A ma ten sprzęt coś wspólnego z PC? Można monitor zwykły podłączyć, albo czy ma sloty PCI? Może też bym sobie takie coś sprawił:)

Napisano

hehe SGi Octane :)

jaką masz konfigurację? R10000 czy R15000? tzn. jaki procesor?

Maxa można odpalić tylko na SGi 320 lub 540 - inny pracuje na irixie i linuxie i mozna próbować odpalić maxa w trybie symulacji ale ro qpa...

Tak naprawdę SGi Octane to mocny sprzęt ale niestety królował 3-4 lata temu kiedy pecety nie nadążały za mocą obliczeniową procesorów riscowych w nim stosowanych. Zdaje się nawet, że 2 lata temu został wprowadzony SGi Octane2...

Niestety jak porównasz sobie cenowo i wydajnościowo takiego Octanka i jego odpowiednik PC to PC będzie szybszy i tańszy.... natomiast zobaczcie na e-bayu - Octana mozna kupić juz poniżej 1000$...

Jest to oczywiście fajna profesionalna zabawka i Softimage chodzi na tym fajniutko ale niestety soft jest generalnie nie do zdobycia..

MentalRay jest standardowo w Mayi 5 i w Softimage XSl....

pozdrawiam [piwo]

Napisano

heh boowa widzialam nawet tansze /tzrba tylko dorwac tanszego heh + koszt wysylki .../ tylko ze na ebayu z usa w de tego nie ma ale mac jest tu tani

Napisano
  • Autor

ok wroocilem z wakacji i moge dalej mowic co ciekawego mam w sprzecie a scislej w octance :] nie zgodze sie napoewno ze zwykly pecet jest szybszy od octana chyba ze skladany juz na 64bitowych AMD opteron i pracujacy pod linuxsema na jadzie 64b innej opcji nie widze to jak jakbys chcial powiedziec ze masz athlona 2,4gb i pracijesz na taskim sprzecie uzywajac windowsa 3,11 tu nie chodzi o moc tych procesorow BTW ja mam R12000 300Mhz x2 1GB ram 18 gb HD SCSI HOT plug IV

tu udzial bierze wielowatkowosc a nie szybkosc . porownaj sobie procesory klasy alfa gdzie procesorki porzeraja wszelkiego rodzaju oblicxzenia aplikacyjnie tu tez mamy doczyniania z procesorami podobnymi do alf sa to 64b riscowe procki ktore wymiatajha a cala stacja jest robiona jako typowa stacja graficzna wiec ...

wracajac do mentalraya to skad mod\\ge serwerka zassac bo jakosc nie bardzo to sgi uzytkuje :( mam updatey i iinee ale nie widzialem prawie mijgdzie serwera mentala na irixsa za wszelka pomoc bede wdzieczny .... [piwo]

Napisano

ChaoS ja nie pisałem o zwykłym PC-cie tylko o tym, że w tej cenie kupisz PC-ta o wiele szybszego - nie twierdzę, że to słaby sprzęt, bo jest niezły - problem w tym, że wykładnikiem jakości sprzętu jest oprogramowanie na niego pisane....

nowego mentala na Irixa nie ma bo Irix jest od dłuższego czasu nie używany nawet w nowych SGi - zastąpił go linux

pozdrawiam [piwo]

PS: R12000 były stosowane chyba w Octanach 1? czy w 2 też?

Napisano

co racka to racja silicon jest fajny, ale ze wzledu na slabe mzliwosci modernizacji malo oplacalny i drozysz bo juz nie ma \"wersji demowych\"

Napisano
  • Autor

w octane 2 juz ich niema a co do oplacalnosci to sie nie zgadzam to zakup raz na dlugi czas

:D

Napisano

No ja też już wróciłem z wakacji i widzę, że masz całkiem fajną tą konfigurację. Jak ja bym miał 2xPII300 to bym się cieszył:D, a ty masz 64b procki[wow] Nie da rady na tym linuxa postawić? Aha, mam jeszcze takie pytanie: Ile ta maszyka prądu pożera?:D

Lubie nietypowe rozwiązania, ale zainwestować w taki komputer to bym się obawiał. Ale co tam, powodzenia! Może też bym coś do tego octana poszukał w necie...

Pozdro[piwo]

Napisano
  • Autor

SPoko inwestycj aoplacalna :D a ja mam u siebi edual 450 PIII i sie tym bawie :D idzie git a co do Prado zernosci to trochu to zrze zasilacza 450 W !!!! ale .. [lol]