Skocz do zawartości

Temperaturka procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Słuchajcie nie wiem czy to normalne więc sie pytam. Mam Athlona 2000 xp+ 1,66 Ghz i wiatrak na nim dość spory a juz na starcie mam około 54 stopni celcjusza, popracuje troche w lw to skacze tak do 65 a na renderach to nawet pod 80 juz sie ładuje :/ nie wiem czy to normalne. Kumpel mi mówi ze on to ma po 30 stopni temperaturki na porównywalnym sptrzęcie :\

Co poradzicie ?

ps. temperature mierzyłem w sisoftware sandra 2005 tak jak i kumpel.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

to normalne tez tak mam a procek spokonie mi 108 C wytrzymal juz nie raz wiec bez obaw wedlug producenta moze spokojnie 115 wytrzymac tylko co jakis czas zdejmij wiatrak i daj nowa paste bo moja juz sie z 4 razy usmazyla i pokruszyla :)

Napisano

Choć proc powinien to wytrzymać, to jednak 80C to trochę dużo. Pytanie jeszcze na jakim rdzeniu jest to procesor. Palomino dość mocno się grzeje, dużo bardziej niż Thoroughbred. Mój AthlonXP 1700+ (Thoroughbred A) podkręcony do 1666MHz podczas renderingu w lato, jak było 30C w pokoju, nie dochodził do 60C a mam raczej przeciętny coolerek. Możesz spróbować zdjąć radiator, odkurzyć go oraz nałożyć nową pastę.

Możliwe też że twoja płyta przekłamuje.

@kuciel

Dżizas, co ty z tym biednym procesorem wyprawiasz :) 108st !! :O

Napisano

na athloniku mam wentylator gigabyte 3D (z regulacja obrotow) i mam 36 -38 stopni. Wentylek kosztowal okolo 120 pln - dodatkowo sa na nim 4 niebieskie diody i pieknie swieci :). popodkreceniu obrotow z 2000 na 4000 temperatura spada o okolo 2 stopnie 9ale tego nie praktykuje , bo jest wtedy glosno)

Napisano

@kuciel- Nie wiem dla jakiego procesora wziąłeś tę temperaturę max 115C, ale na pewno nie dla Athlonów! Producent gwarantuje że Athlon XP nie umrze do temp. 85C.

@wizz- Ja bym na twoim miejscu zdjął radiator, odkurzył i zamontował pokrywając starannie rdzeń cienką warstewką jakiejś niezłej pasty. Jak to nie pomoże, a komp będzie stabilny to pewnie twoja płyta kłamie. Sprawdź jeszcze temperatury w jakimś innym programie, AIDA32/Everest, speedfan.

Napisano

no mojego w instrukcji jest 90C ale pamietaj ze spokojnie aja 25 - 20 stopni zapasu tak to by ci doszedl do 90C co niejest zadnym wyczynem szczegolnie w lato i co nalezalo by nowy kupic, a do tego trza zawsze dodac iz monitoy temperatury zazwyczas 3-4 stopnie dodaja, tak wyczytalem na mb-monitor;)

Napisano

Słuchajcie no bo ja sie za bardzo nie znam na tych pastach itp. wiatrak to co nawyzej umiem przeczyścić :D

Pomóżcie i wytłumaczcie o co chodzi z tą pastą. Mam juz tego kompa 3 lata i nic w nim zbytnio nie remontowałem więc możliwe że ta niby pasta troche sie przeterminowała. Zapodajcie jakieś foty z tą pastą i napiszcie jaką kupić i jak to nakładać i wogóle :D