Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam. mam klopot z ustawieniem 2 kompow pod distributed bucket rendering.wiem ze jest duzo rzeczy na ten temat na forum ,przejzalem je i nie znalazlem rozwiazania.takze jesli ktos wie jak niech pomoze mi prosze.

jestem polaczony z drugim kompem przez router.oba kompy maja maxa 8 + mental ray'e.chcialbym wykonac rendering 1 klatki kozystajac z mocy obu komputerow.wg wskazowek w maxhelp odznaczam distributed renderer,klikam add i wpisuje adress ip drugiego kompa(co z portem ?czy musze wpisywac?) i co dalej?nie jestem pewien tych wszystkich hostow i tym podobnych.nie znam sie i nie mam czasu zeby zglebiac tajniki laczy internetowych. po prostu chce ustawic maxa i renderowac. prosze pomozcie

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

wylaczylem firewall,e na obu kompach i wyskakuje mi caly czas error w mental ray messages : mi-ray/tcp:not a service(check systemroots|sysyem32\drivers\etc\services

co to ?

dzieki a co z tym nieszczesnym mentalem?

Napisano
  symonides napisał:
a co z tym nieszczesnym mentalem?
Dalej nie możesz renderować sieciowo? Jeżeli tak, to zobacz czy masz w pliku (systemroots|sysyem32\drivers\etc\services) wpis "mi-raysat_3dsmax8 7501/tcp", jeżeli nie to dodaj go i napisz czy zadziałało.

Jeżeli to nie pomoże to napisz czy pojawia się jakiś numerek błędu, ponieważ Autodesk wydał łatkę związaną z "Error 1920" (Service 'RaySat_3dsmax8_Server' (mi-raysat_3dsmax8) failure issue). http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/item?siteID=123112&id=6030343&linkID=5573345

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedz

w service znajduje sie juz 7503/tcp czy mam zamienic go na 7501 czy dopisac nowy i ten zostawic?

Napisano
  • Autor

zmienilem 7503 na 7501 i po renderingu wyskakuje monit nie moze polaczyc sie z drugim komputerem.czy cos zle jest skonfigurowane a propos polaczenia miedzy kompami?

czy w rubryce distributed bucket rendering nalezy wpisac tylko ip drugiego kompa?

Napisano
  symonides napisał:
czy w rubryce distributed bucket rendering nalezy wpisac tylko ip drugiego kompa?
Zazwyczaj wpisuje się tylko IP, można jeszcze wpisać numer portu, jeżeli tego się nie zrobi ustawiany jest domyślny.

symonides napisał:
w service znajduje sie juz 7503/tcp czy mam zamienic go na 7501 czy dopisac nowy i ten zostawic?

Zostaw tak jak było (jeżeli nie wprowadzałeś żadnych zmian podczas instalacji max`a), czyli:

mi-spm 7050/tcp

mi-raysat_3dsmax8 7501/tcp

- - - -

Zobacz na obu komputerach czy w "Menadżerze zadań" jest proces "raysat_3dsmax8server.exe".

Napisz pełną treść komunikatu.

Napisano
  • Autor

na obu komputerach znajduje sie to w mentalray/proces

nie mam mi-spm 7050/tcp!gdzie tego szukac?

pelny komunikat:error011229:could not connect to host port(moj ip)7501 - connection attempt failed becouse connected party did not respond after a period time

error011706 cannot add host(moj ip)

???????????? on nie czyta tego ip,nie dodaje go!!!ip biore z run: cmd:ipconfig ip powinne byc poprawne

co z drugim kompem powinien miec ustawione ip na moj komputer?

3ds max powinien byc wlaczony?

dzieki za pomoc

Napisano
  symonides napisał:
na obu komputerach znajduje sie to w mentalray/proces
chodziło mi o to: ->uruchom->taskmrg->procesy->raysat_3dsmax8server.exe (czy jest na obu komputerach)

symonides napisał:
nie mam mi-spm 7050/tcp!gdzie tego szukac?
tym się nie przejmuj- to jest do innej wersji, którą ja miałem zainstalowaną ;) ... sorry

symonides napisał:
co z drugim kompem powinien miec ustawione ip na moj komputer?3ds max powinien byc wlaczony?

Max może być wyłączony (na 2.), ponieważ do renderingu wykorzystywany jest ten proces: raysat_3dsmax8server.exe (dlatego pytam czy jest on włączony na obu komputerach).

= = = =

Jeszcze raz, wszystko od początku:

Jeżeli instalowałeś Max`a (wersja 8.) i nie było z nim problemów, nie pojawił się żaden error i w pliku services jest wpis "mi-raysat_3dsmax8 7501/tcp" (na obydwu komputerach) (numer portu może być inny, o ile dokonywałeś zmiany podczas instalacji); zainstalowałeś 'fix' też na obu PC (który podałem wcześniej) oraz żaden program np. firewall nie blokuje połączenia między komputerami to najprawdopodobniej masz [błędną konfigurację sieciową\złe adresy wpisujesz] między dwoma komputerami (możliwe, że przez router).

Napisano

tez mam problem z distribute rendering - tyle, ze w Vray.

Takze mam siec polaczona routerem - zaczalem od skonfigurowania renderingu sieciowego w scanline trzeba bylo pozmieniac wpisy masek) - i scanline leci dobrze, za to w Vray pomimo dodania IP kompow nie udaje sie :(

(oczywiscie mowie o distributer rendering jednej klatki, bo animacji to wogole nie mozna tak renderowac )

Ale generalnie podstawa to konfiguracja w scanline .

Napisano

Ja mam podłączenie bezpośrednie (1 kabelkiem) i wszystko działa tak jak powinno.

Musisz 'powalczyć' z routerem, a w ostateczności też połączyć bezpośrednio.

Napisano
  • Autor

postanowilem pojsc za porada grega i stworzyc bezposrednie lacze .jest to bardziej skomplikowane niz myslalem oto linki dla zainteresowanych

http://www.johnscloset.net/wiring/crossover.html

http://forum.pcmaniak.pl/ftopic4119.php

jednak kwestia problemu renderingu przez router nadal aktualna czy ktos wie co jest nie tak z tym routerem?dlaczego nie moge renderowac w sieci?

Napisano
  symonides napisał:
jest to bardziej skomplikowane niz myslalem
Bez przesady, robota na 10 minut ;)

symonides napisał:
jednak kwestia problemu renderingu przez router nadal aktualna czy ktos wie co jest nie tak z tym routerem?dlaczego nie moge renderowac w sieci?

Jeżeli przy bezpośrednim połączeniu będzie się wszystko ładnie renderować, to będzie to dowód, że problem stanowi router, a wtedy zapytaj się na jakimś hardware`owo/sieciowym serwisie o jego prawidłową konfigurację.

Napisano
  • Autor

greg dzieki serdeczne

a propos twego wygladu jestes prawie identyczny z ukochana maskotka mojej coreczki heheh

Napisano

Nie ma za co :)

Hehe... co do wyglądu... to trochę się różnię ;P chociaż wyraz twarzy "prawie identyczny"...