Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej wszystkim...

mam pytanie:

ostatnio natknalem sie na prace marcina wasko, zreszta prosta bez zbednych upiekszen, ale tak niesamowita, ze padlem na kolana. chodzi mianowicie o wizerunek doniczki z roslinka, w tle kawalek materialu, cos w rodzaju zaslony. zaslona ta mianowicie nosi na sobie slady zuzycia, pozwole sobie podac link do tego wspanialego dziela, nie zamieszcze go tutaj, bo chyba byloby to bezprawne:

http://www.wasko.3d.pl/html_images/ht.htm

her%20things.jpg

zalaczam tez moja pseudopracke.

pytanie brzmi - jak osiagnac taki efekt zaslonki.

wiem, ze to laickie pytanie, ale pierwszy raz wyskakuje z czyms takim na forum.

mam takie domysly, ze to byc moze byc zasluga samego materialu, ale pewnie mozna to uzyskac w inny sposob, bez zdobywania takich \"brudnych i zuzytych\" tekstur.

dzienks wszystkim za odpowiedz na ten post. pozdrawiam wszystkich - radulus

obrazek.jpg

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

moim zdaniem masz po pierwsze zbyt gladka siatke wez ja troche pozaginaj zeby nie pyla taka plynaca tylko pozaginana siasniej w niektorych miejscach

no a poza tym bez \"zdobywania textur\" sie nie obejdzie

mozesz albo je zdobys sciagajac z sieci (nie wiem z kad nie pytaj) albo wziac mapke np taka jak masz i pobawic sie w szopie zrobic jakis wiekszy kawalek tak zeby sie nie nakladala malymi łatkami tylko byla wieksza troche co pozwoli ci uniknac powtarzalnosci \"syfów\"

mozna tez poprobowac z mieszaniem roznych materialow (mapy mix blend itd) i z czystego płótna jak masz poprzez nałożenie nawet noisow czy innych rzeczy zrobic stara wytartą ściere