zioło Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 witam. Mam pytanie: czy w Maya PLE można renderować do avi? bo nie wiem gdzie ustawic zeby renderowało wiecej niz jedna klatka. i jak importować scene z maxa do maya?
piotrek Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Powinno się dać. Otwierasz okno "Render settings" i w zakładce "Common" w rolecie "Image File Output" image format wybierasz jako Avi, powyżej w polu "Frame/Animation Ext" wybierasz jedną z dostępnych pozycji, najlepiej o nazwie "name.ext" aby otrzymać plik z rozszerzeniem avi. POnizej ustawiasz, które klatki będą renderowane. Aby rozpocząć rendering z menu wybierasz Render >> Batch Render. Modele z maxa do Mayeczki importujesz, eksportując w maxe model do jakiegoś formatu obsługiwanego przez Maykę: np. obj, fbx. Jeśli masz zainstalowane BonusTools to można także importować pliki 3ds.
kolopek Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Nie da się. Wybierasz format obrazu w jakim majka ma zapisać poszczególne klatki animacji, później to ładujesz do dowolnego programu do compositingu i tam sobie zapisujesz w jakim formacie chcesz. W mayce można playblastem zrobić filmik z viewporta. Pozdro. P.S. Mintrill , jesteś pewny?
piotrek Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Nie jestem pewny. :) W mojej unlimited widzę, że mam opcję zapisu do Avi, ale czy jest to w wersji PLE, to nie wiem. Tak samo nie wiem czy to działa, ponieważ nie próbowałem. Także jestem zdania, że lepiej zapisywać do jakiegoś tifa i później to sklecić w całość. pozdr
zioło Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 w opcjach jest fornat avi ale nie wiem gdzie jest opcja zeby zapisalo wiecej niz jedna klatka.
piotrek Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Jeżeli tak nie masz, to najprawdopodobniej w PLE się nie da., Natomiast jeśli chcesz rederować sekwencję pojedynczych obrazków to zamiast Avi wybierasz np. tiff, a powyżej w okienku np. name#.ext.
Gordy Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 The Maya Personal Learning Edition restricts users to non-commercial applications through the display of a watermark on images as well as through the use of a special non-commercial file format. If you are a business, school, academic institution, training center or any similar type establishment you should not use the Software or Materials, or any Personal Use Files in, or as part of, any business activity or educational or training program. Nie da się z powyższych powodów.
Rekomendowane odpowiedzi