Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie, własciwie problem, ktory "obszedłem", jednak mnie nurtuje.

Modeluje twarz i zaczynam od ust, wybrałem technikę zarysowania konturu profilu przy pomocy CREATE POLYGON TOOL, przy pomocy EXTRUDE EDGES modeluje sobie usta i na pewnym poziomie, kiedy dochodzę do wymodelowania połowy ust, chce przekonwertować Polygon do sub-d (w opcji MODIFY), niestety wyskakuje mi komenda:

Command poly to Subdiv failed, w edytorze skryptów dostaje nastepujące detale:

"

polyToSubdiv -ap 0 -ch 0 -aut off -maxPolyCount 1000 -maxEdgesPerVert 32 |polySurface1|polySurfaceShape1;

// Warning: Nothing is selected. Select objects or components to delete. //

// Error: polyToSubdiv1 (Poly To Subdiv Node): One or more edges is nonmanifold.

// Nonmanifold geometry cannot be converted to a subdivision surface.

// To clean up nonmanifold edges, use Polygons->Cleanup with the nonmanifold option. //

// Error: Command polyToSubdiv failed. Open Script Editor for details. //

"

Zastosowałem się do rady i użyłem opcji Polygons/Cleanup, aczkolwiek efekt jest niezadowalający, program coś robi, a kiedy próbuje użyć MODIFY/P. to Sub-D wychodzi mi jakieś "badziewie", tzn. część wyglada jakby była zbydowana z polygonów a inna część, ta która prawdopodobnie przyspozyła problem wygląda jak sub-d z dwoa wyextrudowanymi faces. Próbowałem żąglować podopcjami, ale szcze rze powiedziawszy robilem to w ciemno.

Teraz przychodzi najelpsze, ta komenda pojawia mi się dopiero wtedy kiedy dochodzę do kącika ust, czyli przy pomocy Edges robie zwrot o 45 stopni. Jeśli zastosuje komende Modify (Poly to sub) o krok wcześniej program bez problemu konwertuje kształt.

Obchodzę to w taki prymitywny sposób, że kształtuje usta już tylko przy uzyciu Sub-d surfaces, aczkolwiek idzie to trudniej z racji bardziej obrosłej w detale płaszczyzny.

Jakieś komentarze?

Pozdrawiam.

Ps. Frustrują mnie takie detale, starsznie opóźniają modelowanie. Może przenieść się na maxa :))))))

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dziwne. Nie powinno. Sprawdziłbym to ale musiałbyś mi ten plik przesłać przed konwersją.

Napisano
  • Autor

U kolegi Gordiego Maya bez problemu wykonuje konwersję, jednak ja nadal mam ten problem, może mam cos w ustawieniach "naknocone" ?