Napisano 23 Listopad 200519 l Tworzę zwykly polygon primitives sphere; w hypershade dodaje blin plus checker nakładam na kule; uruchamiam uv editor i widze po prostu biała plame zamiast szachownicy; poza tym przechodzę do PLANAR MAPPING próbuje zaaplikowac i dostej komendę CURRENT SELECTION DOESEN'T Gdzie tkwi błąd. Na scenie mam tylko kulę.
Napisano 23 Listopad 200519 l musisz wpierw zaznaczyć poly na które chcesz nałoży planar mapping. a co do uv editor> image> display img
Napisano 23 Listopad 200519 l Autor No mam zaznaczone, no i też próbowałem Image Display. Dodaje screena, jak widac kula jest zaznaczona.
Napisano 23 Listopad 200519 l Autor Screen lezy powyżej, próbowałem z róznymipodopcjami w planar mapping, może mam coś nie tak z ustawieniami samej Mayi?
Napisano 23 Listopad 200519 l CURRENT SELECTION DOESEN'T Gdzie tkwi błąd. Na scenie mam tylko kulę. próbójesz nałożysz mapowanie subdivs na poligony. planar mapping dla poly jest zakładce Polygon (screen)
Napisano 23 Listopad 200519 l Autor Mam kolejne pytanie. Zaznaczyłem faceses, aby móc je wyedytowac w UV editors, zaznaczyłem te które potrzebuje, nałożyłem cylinder mapping, wskakuje do okienka WINDOW/UV EDITOR i mam taki komunikat: Error: Object not found: polyTexturePlacementPanel1 Dołączam screena. Co dalej ????? PS ZRESTARTOWAŁEM MAYE , ZROBIŁEM TO SAMO KROK PO KROKU I TYM RAZEM UV EDITOR MI SIE POJAWIA, NIE WIEM SKAD TE SZOPKI
Napisano 23 Listopad 200519 l u mnie czasami się tak zdaży ale z viewportami, to chyba wina sterownika wyświetlania
Napisano 23 Listopad 200519 l Autor Jak buduje siatke w edytorze UV i mam przykładowo nogę i udziec jest wyraźnie grubszy od golenia wtedy uzywając cylindrowego planaru trudno uzyskać siatkę o podstawie kwadratu, gdyz górna część zawsze będzie grubsza. Czy dla dalszych prac opłaca się siatkę zwężyć tam gdzie udo i rozszerzyc tam gdzie goleń, tak abybardziej przypominała kwadrat, chodzi o to jak się regularnośc siatki przekłada na dalsze prace z teksturami ? Ps zwróciłem uwagę, że edytor UV zapamietuje własciwie kazda siatkę, która uchwytuje w planarze, i nawet jak robie kolejne to poprzednie zostają w edytorze, czy jest mozliwość usunięcia poprzednich, zachowania tych które chce, sa jakies opcje zapisu wybranych siatek?