Napisano 23 Listopad 200519 l Witam! Dopiero zaczynam swoja droge w grafice 3d wiec nie bijcie odrazu. Scena robiona w 3ds max'ie wersja 8. Typ renderowania: mental ray. Czas: 11h (bez 10min). Sprzet: Athlon64 2.5ghz 1gb ram. Scena przedstawia opuszczony kosciol/kapliczke w ktorym znajduja sie trzy anioly. Mam nadzieje ze jak na pierwsze kroki komus sie spodoba ;)
Napisano 23 Listopad 200519 l nawet niezle jak na pierwszy raz, postacie, figurki itp. oświetlenie malo ciekawe. obrazek wydaje się strasznie płaski.
Napisano 23 Listopad 200519 l 11h ?! Na kazdej lawce, ta sama tekstura, moznaby je chociaz troche poprzesuwac.. ogolnie na plus...:)
Napisano 23 Listopad 200519 l jak na początek to nawet nie zle ale 11H na takiej maszynie? musiałes przesadzić z ustawieniami
Napisano 23 Listopad 200519 l dzieki :] co oznaczaja "dobre ustawienia" ? jesli chodzi o swiatlo to uzylem day light'a i efekt byl spoko tylko z jedna sciagna. jak dolozylem kolukny i inne obiekty to juz sami widzicie. fajnie by bylo gdyby ktos mi powiedzial co zobilem zle i jak sie ustrzec tego w przyszlosci.
Napisano 24 Listopad 200519 l zmien tło na coś ciemniejszego jeżeli to ma być mroczne... oświetlenie mi wygląda na pojedyńczego sky lighta
Napisano 24 Listopad 200519 l Czemu tak jest ze pr0 mają zazwyczaj słabe kompy a ci co zaczynają to takie wypasione ? :D Dobra do pracki to tak, ciemno i gdzieniegdzie nic nie widać, 11h to w cholere za dużo :D i przydały by sie jakieś texturki na tym aniole.
Napisano 24 Listopad 200519 l Czemu tak jest ze pr0 mają zazwyczaj słabe kompy a ci co zaczynają to takie wypasione ? :DNo nie wiem, teraz nawet Bzyku ma dream machine. ;) Strach sie bac. Odnosnie obrazka: Tekstura sklepienia i filarow jest zbyt szczegolowa. Wyglada jak by ja potraktowac wyostrzeniem w PS'ie. To glownie tworzy nieprzyjemne wrazenie. Poza tym jak juz koledzy wspomnieli, czas jest nie adekwatny do jakosci. :( Ale nie jest zle jak na pierwsze zabawy programem, oby tak dalej. Powodzenia i pozdrawiam
Napisano 24 Listopad 200519 l hmm... na razie polecam abyś przerobił kilka tutoriali tyczących się świateł i materiałów. o ile modelling nie jest zły o tyle materiały i światło totalnie odpadają. 11H to chyba przez displace'a podłogi czyż nie?
Napisano 26 Listopad 200519 l jak bede mial troche wolnego czemu to przerobie pare tutkow. dziwi mnie ze wszyscy mowia ze cholernie dlugo. to co ja mam zrobic zeby poszlo szybciej. bo jesli chodzi o tutki to raczej zadnego nie znalazlem ktory mowi co trzeba a co nie. bo nie powiem 11h to mnie tez wcale nie pasuje. bo jesli chodzi o podloge to byla jeszcze bardziej szczegolowa, ale max nie chcial mi jej obliczyc podczas gaderingu punktow ;)
Napisano 26 Listopad 200519 l najlepiej jesli sobie zrobisz jakąs prostą scenke (np. kilka boxów) i bedziesz po kolei zmieniał ustawienia jakichs parametrów, porównywał rendery i czasy renderingu. wtedy najlepiej poznasz te ustawienia.