Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest mozliwe ustawienie spinnerowi zakresu od 0 do 1 co 0,01 ?

Bo takie cos nie chce zaskoczyc:

spinner minKol "Minimum" pos:[40,328] width:96 height:16 range:[0,1,0] type:#float scale:0,01

i nie mam pojecia dlaczego :/.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W scale zmien przecinek na kropke.

VGT: widze ze mnie ubiegles kiedy odpalalem maxa :)

Napisano
  • Autor

Eh, korzystalem z visuala, a ten mi wstawil przecinek :/.

Dzieki za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie:

czy korzystajac z radioButtons da sie wlaczac/wylaczac (enable/disable) jakis element ui (np. button). Bo mam radioButtons z dwoma polami radio "wlacz" i "wylacz" i na change state probuje robic button.enabled = not button.enabled i cos nie dziala. Dodam ze probuje to zrobic na utility, ale to chyba nie ma znaczenia.

Napisano

Da sie napewno. Zobacz w helpie "radiobuttons", na samym koncu jest events.

Moze to wygladac np. tak: on radio_test changed val do .....

Moze problem tkwi w tym: button.enabled = not button.enabled jesli to jest rzeczywiscie linijka z kodu. button jest zarezerwowanym slowem w maxscripcie. Musialbys to zrobic tak:

button button_test "test"
[....]
on radio_test changed val do button_test.enabled = not button_test.enabled

Napisano
  • Autor

Wiedzialem, ze sie ktos przyczepi do nazwy button, ale juz mi sie nie chcialo zmieniac :P. To tylko nazwa z kosmosu - taka mi sie pierwsza nasunela, zeby bylo wiadomo o co chodzi :).

W helpie jest event on changed state (gdzie state jest ta zmieniajaca sie wartoscia podczas zmiany radio).

Znalazlem juz blad - niestety literowka. Szkoda, ze sie maxscript nie dorobil edytora z prawdziwego zdarzenia. Wyeliminowalo by to takie glupie bledy i zaoszczedzilo duzo czasu, ktory teraz trzeba spedzac grzebiac w referencji.

Jeszcze raz dzieki za pomoc.