gienek Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Elo Mam problem z Mayą 7.0. Po zainstalowaniu okazuje się, żę nie wszystkie funkcje są dostępne np. Preferences->Files jest całkiem pusto, rendering settings->Mentalray->caustics można tylko zaznaczyć i odznaczyć caustisc, a o ile się orientuję, powinno być więcej ustawień etc. Czy ktoś zna powód, lub rozwiązanie tej sytuacji. Dwa razy instalowałem Mayę, i zawsze to samo. Nie wiem czy jakiś wpływ ma konfiguracja komputera: A64, 1GB RAM, X550... PZDR
piotrek Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Najlepiej sprawdź, czy w ScriptEditorze nie pojawiają się jakiekolwiek ostrzeżenia podczas uruchamainia programu. Chcesz powiedzieć, że nie masz tego co zaznaczyłem? pozdr
gienek Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Między innymi tak. Dodam jeszcze, że system to WinXP Pro postawiony w kilka dni temu ( chyba za krótko, żeby był zaśmiecony ). PZDR
piotrek Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 A scripteditor nic nie mówi? Jezeli tak, to wklej komunikaty
gienek Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 W tej chwili nie mam dostepu do tego komputera, dopiero wieczorem...
gienek Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 file -f -new; // Result: ./untitled // docServer -start; // mental ray for Maya 7.0 // mental ray for Maya: using startup file C:/Alias/Maya7.0/mentalray/maya.rayrc // mental ray for Maya: setup // mental ray for Maya: initialize // mental ray for Maya: using 1 license // mental ray for Maya: register extensions // mental ray Node Factory: loaded // parsing C:/Alias/Maya7.0/mentalray/include/base.mi // generating Maya nodes... // parsing C:/Alias/Maya7.0/mentalray/include/contour.mi // generating Maya nodes... // parsing C:/Alias/Maya7.0/mentalray/include/paint.mi // generating Maya nodes... // parsing C:/Alias/Maya7.0/mentalray/include/physics.mi // generating Maya nodes... // parsing C:/Alias/Maya7.0/mentalray/include/subsurface.mi // generating Maya nodes... // mental ray for Maya: successfully registered // MayaLive version updateRendererUI; updateRendererUI; // Saving runtime commands to : C:/Documents and Settings/Kipot/Moje dokumenty/maya/7.0/prefs/userRunTimeCommands.mel // Saving hotkeys to : C:/Documents and Settings/Kipot/Moje dokumenty/maya/7.0/prefs/userHotkeys.mel // Saving named commands to : C:/Documents and Settings/Kipot/Moje dokumenty/maya/7.0/prefs/userNamedCommands.mel // Preferences saved. See Script Editor for details. A oto, co mi się przytrafiło :-( [ATTACH]26659[/ATTACH] [ATTACH]26660[/ATTACH]
xeav Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 ja bym usunął to: // mental ray for Maya: using startup file C:/Alias/Maya7.0/mentalray/maya.rayrc i sprawdził co się dzieje. (make backup)
xeav Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 wytnij ten plik C:/Alias/Maya7.0/mentalray/maya.rayrc i włącz maykę
piotrek Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 heh, no dziwnie, bo wszystko wygląda w najlepszym porządku... :) Może spróbuj wyłaczyć autoloadowanie wszystkich pulginów. Chociaż wątpię, aby pomogło...
gienek Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Już wszystko OK. Okazało się, że winne były sterowniki karty graficznej X550, zainstalowałem najnowsze stery i wszystko śmiga aż miło :-). Trochę mnie to zdziwiło, bo wcześniej miałem Radeona 9550 i nigdy nie było problemów przy współpracy z Mayą. PZDR
Gordy Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Witamy w klubie. Jedna głupia opcja w sterownikach może kaszanić cały software. ??? U mnie było to AI w sterach ATI.
Rekomendowane odpowiedzi