Napisano 26 Listopad 200519 l witam. zacząłem troszeczke bawić sie w maxwell'u, wiekszość ustawień juz kapuje, jednak w miare poznawania programiku pojawiło sie pare problemów, których za bardzo nie wiem jak rozwązać: 1. czy da sie jakoś zmniejszyc ziarno?? wiem, ze jest to własnie charaktesrystyczne dla maxwella, ale czy można to jakoś zrobić nie wydłużając kolosalnie czasu rendera? 2. czy mozna tak jak w "standardowym" maxie , czy vrayu, wrzucić jako tło jakąś bitmapke ( np jakies niebo ) bo robiłem to w standardowym environment ale chyba maxwell tego nie trawi ;/ za podpowiedzi wilekie dzięki PoZdRo!!!
Napisano 26 Listopad 200519 l 1. możesz jeszcze odszumić w fotoszopie albo neat image ale wtedy obrazek się rozmyje...
Napisano 26 Listopad 200519 l 1. tak samo jak Master + lub poczekać na nowego maxwella ;) 2. możesz wstawić plane'a i na niego bitmapke - lub za pomocą maski alpha to zrobić (w tym samym folderze co render)
Napisano 26 Listopad 200519 l Co do pierwszego punktu, to możesz jedynie poczekać, aż obrazek osiągnie wyższy sampling. Możesz też póxniej np. w PS'ie zmniejszyć obrazek o kilka czy kilkanaście procent i ziarno samoistrnie zniknie. Nie wiem, czy w maxwellu można dodać mapę environment, ale zawsze możesz później w PS podmienić tło. pozdr
Napisano 26 Listopad 200519 l Autor hejka.wielkie dzieki. a kiedy ma wyjść wersja oficjalna ?? czytałem ze 22, tzn ju8z jest??