AnyMan Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2005 hkropinski ->> Proszę Ciebie bardzo (też widzę te bąble;d): Pracowałem, pracowałem i wreszcie (a jakże) pojawił się nowy problem, a mianowicie znowu Smooth rozrabia... Popatrzcie: Tak wygląda statecznik, kiedy krawędzie nie są zweldowane: A tak, w przeciwnym wypadku: Jeszcze siatka: Jak zwykle nie wiem co na to poradzić... Może po prostu nie łączyć tych krawędzi? Ale to rozwiązanie wydaje mi się takie... nieprofesjonalne. Pomóżcie, proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mus_Spajder Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Może połącz i schamferu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnyMan Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2005 Wszyscy piszecie o tym chamferze, aja nawet nie wiem dokładnie do czego to służy... Może by mi ktoś narysował na którymś z obrazków jak należy taką operację wykonać?;d Ja się po prostu nie orientuję. Nawet się trochę postanowiłem pobawić z MS'em, i dochodzę do czegoś takiego: http://img523.imageshack.us/img523/7983/11al.jpg Jakżeż to zrobić, żeby było znośnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nocny drwal Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 wiesz co, takie zgiecie powstaje, jak sa verty, a nie ma linii, eh pokaz siatke z vertami, zeby byly widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nocny drwal Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 a i jezeli moge jeszcze cos dodac, to staraj sie unikac poligonow z wieksza liczba vertow jak 4. lepiej wyrobic sobie dobry nawyk za wczasu;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 no to spróbuje wytłumaczyć co to chamfer :D instrukcja w załączniku :P doceń to bo sie namęczyłem w paincie. joke i tak poza tym co w załączniku musisz sam popróbować jak działa mesh smooth. najlepiej na boksie zagęść siatke przy jego krawędziach, daj ms i zobacz sobie co będzie sie działo http://www.onnovanbraam.com - tu był tutek z tym związany ale jakoś stronka nie chce działać, może jakieś przejściowe problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnyMan Napisano 1 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2006 Trochę się pomordowałem i sobie poradziłem. Teraz przyznaję Wam rację, że ta siatka jest beznadziejna żeby cokolwiek MS'em z niej zrobić. Także pozostaję przy "zwykłym" Smooth. No i jest apdejcik. Rendery: Siatka: PS: Chudy ->> Dzięki za poświęcony czas, może nie pójdzie na marne. Czytałem ten tutek i muszę przyznać, że chyba to chamferowanie zaczynam rozumieć;d. PS2:Wszystkiego najlepszego w 2006 r. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nocny drwal Napisano 1 Styczeń 2006 Share Napisano 1 Styczeń 2006 no widzisz, bo przy tej siatce nie potzrebujesz ms. po prostu swoja ciezka praca zrobiles to za komputer;] widzisz ms po prostu doklada sam linie siatki biorac srednia z 2 sasiadujacych. fakt, czasem trzeba mu wytlumaczyc, ze to miejsce nie ma byc zaokraglone, ino kanciaste i wtedy stosujesz chamfery i inne takie. chodzi o to, ze robisz taki model samolotu w godzine, nakladasz na niego ms i komp Ci to zaokragla. Ty po prostu robisz ta prace za niego;] naprawde podziwiam wytrwalosc, masz u mnie za to browar. zreszta sam zobaczysz, troche posiedzisz nad tym i za niedlugo bedziesz robil taki model w mniej jak 1h. i wtedy jak sobie przypomnisz, jak ciezkie byly poczatki... eh nie martw sie kazdy kiedys zaczynal;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi