321Kami Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 Witam, Zacznę standardowo, a więc: mam problem ;) a mianowicie tworzę projekt na Fizykę (z astronomii) i nie wiem jak stworzyć słońce takie jak na tym obrazku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Solar_sys.jpg, ma ktokolwiek jakieś pomysły ? w 3ds maxie jestem średnio zaawansowany (jeżeli można to tak nazwać, czyli powinienem zrozumieć to co do mnie napiszecie ;) ), myślałem o afterburnie albo phoenixie, ale kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, zrobiłem już cząsteczki emitowane przez słońce, ale to chyba nie tędy droga... jak to kurcze jest zrobione... :/ Będę wdzięczny za wszelkie info, tutoriale, linki... cokolwiek ;) Pozdrowienia Morpheus
Marcin Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 jesli poradziles sobie z texturą słonca zawsze mozesz pobawic sie glowem w helpie maxa wyszukaj (przez wyszukiwarke helpa) haslo "glow" oczywiscie chodzi mi o efekt glow w "video post" maxa tam nadając odpowiednie ID obiektom mozesz przydzielic tą poświate samej gwieździe jak i samym cząsteczkom , przypuścmy ze masz juz słońce , teraz te cząsteczki ustawiasz na niewielką średnice (praktycznie aby nie bylo ich widać) i jedynym widocznym efektem bedize lekka poświata wygenerowana w videoposcie oczywiscie mozna to jeszcze upięknić w photoshopie, bo wątpie aby zadowalal cie taki efekt wprost z renderu jesli chodzi ci o same te detale , wybuchy słoneczne i łuki to raczej jest zrobione albo w photoshopie juz po renderze , albo przez jakies zwykłe "plane`y" z odpowiednią texturą z opacity
sanki Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 kula z jakims ladnym materialem, glow, i efekt combustion czy jak to sie tam teraz nazywa (fire effect zdaje sie).
SimeN Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Juz nie pamietam co to byl za serwis, ale rowniez na 3dkingdom byl tutorial o robieniu wybuchu atomowego. Tworzyli tam texturke podobna do tego slonca z obrazka, ktore dales. Poszukaj :]
polka dot Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 nie lepiej jako słońce wstawić jego zdjęcie? i glowa? bo tak to jest zrobione na tym obrazku co podałeś..
321Kami Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 heh, myślałem o takim słońcu tyle że animowanym, ale teraz wiem że dla amatorskiego animatora jest to niemożliwe ;), ale udało mi się stworzyć całkiem ładne animowane słoneczko. Dzięki za wszelkie rady :)
mathix Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 Juz nie pamietam co to byl za serwis, ale rowniez na 3dkingdom byl tutorial o robieniu wybuchu atomowego. Tworzyli tam texturke podobna do tego slonca z obrazka, ktore dales. Poszukaj :] Ten? http://www.the123d.com/tutorial/3dsmax3/explode01.shtml
Rekomendowane odpowiedzi