Kisiel Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 mam kule i 2 textury: 1 za dnia, 2 za nocy(na kontynentach cos sie swieci... ;)) no i mam pytanie czy moge tak zrobic ze czesc modelu oswietlona ma jedna texture a nie oswietlona te druga?? PS jako slonce mam omni ktore sie porusza dlatego jest mi to potrzebne Z gory dzieki Kisiel
VGT Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 wykorzystaj w diffuse map'e falloff'a. W jeden slot ziemie nocną, w drugi wersję za dnia a falloff type ustaw na 'shadow / light'. W przykladzie z zalacznika akurat tekstury sa rozjechane wzgledem siebie ale efekt osiagniety. PS jako slonce mam omni ktore sie porusza dlatego jest mi to potrzebne I cała robota Kopernika na marne. Ziemię ruszać! Słońce zostawić w spokoju ;)
Kisiel Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 problem tego typu ze za dnia jest ok ale z ta naca to jest czarne... chyba bedzie dobze jak to oswietle :P jak rozjasnic teksture czy cos
VGT Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 ja w pokazanej wyzej scenie zwiekszylem nieco ambient light w rendering->environment.
Kisiel Napisano 31 Grudzień 2005 Autor Napisano 31 Grudzień 2005 no teraz jest ideolo a na dodattek to ziemia sie rusza a nie slonce :P :)
Rekomendowane odpowiedzi