Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dopiero zaczynam modelowanie w 3ds Max i nie umiem wczytać blueprinta do sceny. Chce zrobic model samochodu ale z pamieci nie potrafie. Prosze o dokladny opis po kolei jak to wszystko zrobic. Z gory dziekuje.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

chodzi ci o załadowanie pliku z blueprintem do sceny i umieszczenie go na obiekcie ?

wszystkie tego typu pomoce są opisane w FAQ na tym forum, zajzyj tam

i wątpie zeby modelowanie samochodu na poczatek bylo najlepszym wyjsciem, wiem ze to bardzo fajne ale tyle cie nerwów czeka ze radzil bym ci zacząc od zwykłych tutoriali o modelowaniu

Napisano

Omg czlowieku - wklep w google 'setting up blueprints' i voila ;>. Nie lecimy na latwizne, nie lecimy ;>

Napisano

Jak ktoś się porywa na początku na autko, to chyba nie można powedzieć, że leci na łatwiznę :>

Napisano
  • Autor

przeczytalem faq, ale wytlumaczcie mi o co chodzi w tym:

"robimy 3 materiały typu Standard i w slocie diffuse przypisujemy każdemu z nich inny przygotowany rzut."

Wszystkie rzuty mam. Plane'y tez ustawione. Jedyne co zostalo to nalozyc material, ale nie wiem jak to zrobic. Prosze, powiedzcie mi co i gdzie kliknac zeby bylo dobrze.

Napisano

eh

mowilem ze to nie jest dobra droga na początek

musisz przypisac materiał z rzutami dla tych plane`ów

jak to zrobic masz napisane w FAQ (jeszcze raz mowie)

i naprawde radze odłozyc modelowanie samochodu na pozniej

poczytaj tutoriale nt. interface`u maxa

na glownej stronie max3d masz news z nową książką Helionu ktorą polecam kupic i sie z nią zapoznac

nie tędy droga

Napisano
  • Autor

ok. znalazlem. powiedzcie mi tylko jak zrobic, zeby blueprint byl tez widoczny w okienkach left, top i front. widze go tylko w perspective.

Napisano

klikasz w prawym górnym rogu viewportu, np. na Top i zaznaczasz Smooth + Highlights

pozdro