Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zaoewne niektórzy pamiętaj jak pisałem o problemie siatki, która opisuje obiekt, i żadną metodą nie mozna się jej pozbyć. Cóż trafiła mi sie kolejny raz, ale w jakich okolicznościach :D

Modeluje karoserie, używam polygonów, potem konwertuje do subdivów i własciwie ich nie ruszam tylko idę dalej, mam juz prawie całą karoserię, czym dalej jednak idę i czym więcej obiektów miałem tym Maya sie dziwniej zachowuje. Wpierw bez powodu nie działa komenda Boolean, robie restert softu - działa; potem Combine - robie restert sotu - działa etc. Nastepnie zaznaczam sobie kilka obiektów wybieram SHOW SELECTED, aby szybciej mi sie wszystko ruszało i bach nagle nie moge nawet stworzyć żadnej płaszczyzny, nie moge duplikować etc. Teraz final, po jednej z takich przygód wyłaczam maye, właczam z powrotem i .. na kazdym elemencie mam wyżej wspomniana siatkę granatową, która nie jestem w stanie w zaden sposób sie pozbyć.

Szopki na całej długości, uczyłem sie róznych softów - mam ich za soba kilkanascie, ale czegos takiego nie widziałem, moge to tylko porównać do Win XP :D Tylko nie piszcie mi że mam "zepsutą wersję", bardziej skłonny jestem przyjąć, ze jestem kretynem i nie widzę czegos podstawowego.

Panowie błagam - jakieś sugestie? Mam prawie caly model i nie moge własciwie ruszyć dalej.

Ps. oczywiście robie co jakis czas kopie pliku, przed chwila załadowałem pierwsza kopię, kiedy wykonałemdrzwi - niechciana siatka widnieje jak byk. Ładuje inny projekt z organika - siatki nie ma.

Ps2 Zreinstalowałem Maye - nadal mam ten problem.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to raczej nie to ale... jeśli nie działa boolean, może zapomniałeś wyjść z edycji edges,poly,point ?

untitled20ji.png

btw. u mnie jest czasami tak, że skróty ctrl+z i ctrl+y zamieniają się miejscami- po restarcie jest ok

Napisano

zamienia się miejscami bo wciskasz shift+ctrl co zmienia ustawienia klawiatury.

Napisano
  • Autor

Dzięki za sugestię - zmieniłem wersję i jest ok.

Pozdrawiam