Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Mam nietypowe pytanie. Jak zrobić geosfere na sześciokącie? W maxie dostępne są :tetra , octa, icosa . Ja potrzebuję właśnie na sześciokącie. Może inny program potrafi to wygenerować. Pomóżcie, dzięki.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

A może taka bryła nie istnieje? Myśle jednak że jest. Doradźcie jasi program może to zrobić. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo czas mnie goni a projekt stoi...

Napisano
  • Autor

Dzieki Xeav, już blisko ale potrzebuje gęstrzej. Podzieliłem face'y tesselate'm i dałem spherify ale jeszcze za mało. Szukam dalej

Napisano

wielościany foremne mogą powstać tylko z trójkąta równobocznego, kwadratu, i pięciokąta foremnego. w każdym wierzchołku schodzi się 3-5 ścian, i suma kątów w tym wierzchołku mus być mniejsza niż 360. przez to wykluczamy sześciokąt jako budulec geosphery :) chyba że nie chodzi ci o to :P

Napisano
  • Autor

W tej bryle nie będzie szećsiokątnej sciany, będzie ona zbudowana z sześciu trójkątów. W geosferze icosa też nie ma pięciokątnej sciany, ale krawędzie jakby zbiegają sie do miejsca które jest pięciokątem. Nie wiem jak to dokładnie opisać. Najlepiej obejżeć w maxie geosfere icosa.

Może jakiś program typu cad to potrafi zrobic w 3d. Jakby ktoś miał coś takiego to będę wdzięczny za model takiej bryłki.

Napisano
te jaki matematyk teraz przed maturą to sie wie nie ;)

ta jasne, szkoda że to geometria :) z matmy dalej jestem nara :)

-----------------------------

ja odpadam :D

Napisano
  • Autor

Może i nie ma takiej bryły, ale .... Kome zrób w maxie geosfere i zmierz długości boków trójkąta.

Napisano
  • Autor

Interesuje mnie jakakolwiek bryła, która u swego wierzchołka ma sześciokąt złożony z 6 jednakowych trójkątów (może ich nie być w oryginale byle się dało podzielić). Dość gęsto podzielona , jak maxowska geosfera icosa segments 5

Napisano
  • Autor

Zrobiłem ręcznie coś takiego. Nie jest to geosfera. Nie wiem czy jest w ogóle w matematyce taka bryła. Spłaszczyłem ją na potrzeby projektu. Zrobiłem ją kopiując ngon'y zaczynając od sides 6, a każdy następny miał o 6 więcej. Ostatni miał 48. Przekonwertowałem na poly i połączyłem face'y.

Aha, fachowo to się chyba nazywa Diamatic Dome

untitled17oc.jpg

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.