siwy Napisano 7 Styczeń 2006 Share Napisano 7 Styczeń 2006 Mam nietypowe pytanie. Jak zrobić geosfere na sześciokącie? W maxie dostępne są :tetra , octa, icosa . Ja potrzebuję właśnie na sześciokącie. Może inny program potrafi to wygenerować. Pomóżcie, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2006 A może taka bryła nie istnieje? Myśle jednak że jest. Doradźcie jasi program może to zrobić. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo czas mnie goni a projekt stoi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 7 Styczeń 2006 Share Napisano 7 Styczeń 2006 http://www.evermotion.org/tutorials/modeling/ball/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2006 Dzieki Xeav, już blisko ale potrzebuje gęstrzej. Podzieliłem face'y tesselate'm i dałem spherify ale jeszcze za mało. Szukam dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Styczeń 2006 Share Napisano 7 Styczeń 2006 wielościany foremne mogą powstać tylko z trójkąta równobocznego, kwadratu, i pięciokąta foremnego. w każdym wierzchołku schodzi się 3-5 ścian, i suma kątów w tym wierzchołku mus być mniejsza niż 360. przez to wykluczamy sześciokąt jako budulec geosphery :) chyba że nie chodzi ci o to :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 7 Styczeń 2006 Share Napisano 7 Styczeń 2006 te jaki matematyk teraz przed maturą to sie wie nie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2006 W tej bryle nie będzie szećsiokątnej sciany, będzie ona zbudowana z sześciu trójkątów. W geosferze icosa też nie ma pięciokątnej sciany, ale krawędzie jakby zbiegają sie do miejsca które jest pięciokątem. Nie wiem jak to dokładnie opisać. Najlepiej obejżeć w maxie geosfere icosa. Może jakiś program typu cad to potrafi zrobic w 3d. Jakby ktoś miał coś takiego to będę wdzięczny za model takiej bryłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Styczeń 2006 Share Napisano 7 Styczeń 2006 te jaki matematyk teraz przed maturą to sie wie nie ;) ta jasne, szkoda że to geometria :) z matmy dalej jestem nara :) ----------------------------- ja odpadam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2006 Może i nie ma takiej bryły, ale .... Kome zrób w maxie geosfere i zmierz długości boków trójkąta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2006 Interesuje mnie jakakolwiek bryła, która u swego wierzchołka ma sześciokąt złożony z 6 jednakowych trójkątów (może ich nie być w oryginale byle się dało podzielić). Dość gęsto podzielona , jak maxowska geosfera icosa segments 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 8 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2006 Zrobiłem ręcznie coś takiego. Nie jest to geosfera. Nie wiem czy jest w ogóle w matematyce taka bryła. Spłaszczyłem ją na potrzeby projektu. Zrobiłem ją kopiując ngon'y zaczynając od sides 6, a każdy następny miał o 6 więcej. Ostatni miał 48. Przekonwertowałem na poly i połączyłem face'y. Aha, fachowo to się chyba nazywa Diamatic Dome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 8 Styczeń 2006 Share Napisano 8 Styczeń 2006 czy może chodziło ci o kopułę fullera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi