Napisano 9 Styczeń 200619 l Mam problem z siatką, otóż zasłania ona inne obiekty jezeli narysuje prostopadłościan i przesune tak aby znajdował sie za siatka to siatka go zasłania jeżeli jego krawędzie się pokrywają z siatką obiekt poprostu jest niewidoczny. Co się dzieje jak to wyłączyć???
Napisano 9 Styczeń 200619 l siatke wylaczasz, show grid prawym na widoku (w rogu) jezeli o to ci chodzi
Napisano 9 Styczeń 200619 l Autor własnie nie chcem wyłączać siatki wcześniej miałem tak że siatka nic nie zasłaniała a teraz zasłania
Napisano 9 Styczeń 200619 l moze chodzi ci o smooth + highlights nacisnij prawym przyciskiem na nazwe viewportu (np. perspective , top , left , front) i zamiast smoothlights zaznacz wireframe jesli nie zadziala pokombinuj klawiszami F3 i F4
Napisano 9 Styczeń 200619 l nie wiem czy o to chodzi ale moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to - przesun obiekt nad siatke :)
Napisano 9 Styczeń 200619 l Autor w okienkach FRONT TOP i RIGHT siatka zasłania widok tak jak na obrazku(w okienku TOP wiadć tylko układ wspóżednych) w perspektywie jest ok a w tych widokowych same problemy,a co do pracowania nad siatka to jest czasami mało wygodne bo wspóżędne robia sie duże i trudne w manipulacji
Napisano 9 Styczeń 200619 l hmm , dziwny problem moze to pomoze kliknij prawym przyciskiem na nazwe viewportu TOP > preferences > i tu zaznacz "2-sided" ps. czy jak podniesiesz obiekt nad poziomą siatke wszystko jest ok ?
Napisano 9 Styczeń 200619 l Autor 2-sided nic nie pomogło:( jak podniose nad siatke jest ok poprostu siarka zachowuje sie jak obiekt zasłania wszystko co za nią jest
Napisano 9 Styczeń 200619 l nie czaje - a jak dasz f3 to w FRONT co sie dzieje jak masz tak jak na obrazku ? dobra spróbuj po ponownym uruchomieniu maxa, jak nei zadziała tu uruchom znowu system, jak to nei zadziała to moze sterowniki do karty graficznej ? szukam jakiejs opcji zeby to sobie włączyc i nic :> aco jak połowa modelu wystaje spod siatki a druga połowa nie ?
Napisano 9 Styczeń 200619 l ja kumam :)(chyba) teraz probowalem zalonic siatka obiekt ale sie nie dalo a pamietam jak nieraz zaslanial mi i musialem dac minimalnie obok nie mam pojecia od czego to zalezy ja z tym zyje i nie nazekam ;P pozdro
Napisano 10 Styczeń 200619 l zo zrób tak ;) poczytaj o funcji array, zrób sobie siatke za pomoca splie'ów, a starą wyłącz klawiszem G - nie wiem ale chyba mało kto używa siatki jesli izie o modeling jako taki inny niz interior etc ;) moge sie mylc.