BUBI Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 Mam mały problem. Muszę wykonać model dworca kolejowego. Po wielu bojach wywalczyłem w PKP dostęp do planów tego budynku, jednak mam problem z wrzuceniem ich do maxa jako bueprint ( jak w przypadku np. samochodu ), tzn. obrazy są duże, zawierają sporo niewielkich detali a linie są stosunkowo cieńkie, więc w oknie maxa ich jakość nie pozwala na wykonanie czegokolwiek. Czy jest jakaś możliwość, aby w oknie maxowym tekstura wyświetlała się z jakością rendera? :] Jedynym alternatywnym pomysłem jaki mi przyszedł do głowy jest obrysowanie tych planów wektorami np. w Corelu, a następnie wykorzystaniu ich w maxie jako blueprinty, ale to będzie trochę czasochłonne i wolałbym tego uniknąć. Jeśli ma ktoś inny pomysł, bardzo proszę o podpowiedź. PS Wiem, że 3ds max to nie najszczęśliwiej wybrany soft do tego typu pracy, ale takie są jej założenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=3232 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barcisz Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 a nie lepiej zbudowac ten dworzec w Auto Cadzie? Architecturalu? , pozniej eksport do maksa i render? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BUBI Napisano 11 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2006 nielot007- Wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedz. Barcisz- w 100% się zgadzam, ale jak już zaznaczyłem to musi być "wykonane" w maxie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izykolson Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 nie wiem czy wam to pomaga, ale ja robilem tak jak jest w FAQ i nic to nie daje moje textury nadal są tak niedokladne i pikselowate jak wczesniej. textury są w wysokiej rozdzielczosci i mają duzo szczegolow a w maksie to poprostu koszmar nie da sie nic zrobic. porady z FAQ nic nie dają i nie wiem co mam zrobic. MAM radeona 9550 i 768ram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 może obrysowac głowne krawędzie spline'ami (dosyc żmudne) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Philips Napisano 9 Marzec 2006 Share Napisano 9 Marzec 2006 spróbuj to co Izykolson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtom Napisano 9 Marzec 2006 Share Napisano 9 Marzec 2006 Fakt że cienkie linie mogą być problemem. Spróbuj otworzyć plany w photoshopie, użyj gaussian blur'a (popróbuj z dość małymi wartościami) A nastepnie Image->Adjustments->Levels i tutaj w miejscu gdzie masz wykres przesuń lewy i prawy trójkącik w stronę środka. Rozmyte linie powinny złapać sensowną ostrość i kontrast. Możesz się jeszcze pobawić z Sharpenem i ewentualnie z czyszczeniem planu z niepotrzebnych szczegółów. Narazie tyle zdążyłem wymyslić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 9 Marzec 2006 Share Napisano 9 Marzec 2006 A ja troche przewrotnie dlaczego w 3d max ? skoro wiadomo że on nie jest w tym najlepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psychiczny|A| Napisano 9 Marzec 2006 Share Napisano 9 Marzec 2006 dopiero zaczynam zabawe z 3d i mam pytanie jak stworzyc blueprinta ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi