Napisano 21 Styczeń 200619 l Witam. Mam taki problem: zrobilem zwierza i zmapowalem go zrobilem textury na podstawie mapowania koloru czubkow i korzenie ale render ani w mentalu ani w scanline nie hce pozadnie wystarowac, znaczy ze w MR ciagle przetwarza wierzcholki a w scanline pisze "rendering hair and fur" i nic dalej zadnego "kwadracika" postepu-czy ktos robil cos takiego? jak to usprawnic-potrzebuje gestych wloskow krotkich o plamisty zabarwieniu-zalozmy ze to tygrysek. pozdrawiam Tomek
Napisano 21 Styczeń 200619 l - - - - EDIT: Zrobiłem inny test (65.000 włosków) i całość zliczała się ~50 minut (mr/buffer); Hair segments 8, Hair Passes 3 (przy ustawionej wartości 1 czas renderingu wynosił ok. 8 minut, ale efekt był gorszy); aby uzyskać zlbliżony wygląd, ale za pomocą mr/prim wartość Hair Passes powinna być ustawiona w okolicach 5 co znacznie wydłuża rendering). - - - - Więc jeżeli chcesz wyrenderować jakiegoś zwierza pokrytego w całości sierścią to pewnie będziesz musiał poczekać zdecydowanie dłużej, szczególnie, że nie widzę jakiegoś dobrego sposobu na przyspieszenie tego wszystkiego. Ile przypisałeś włosów?
Napisano 22 Styczeń 200619 l Lipa jest z tymi wlosami zalaczonymi do 3dsm8, jak zobaczylem to sie ostro podjaralem, ale po kilku renderach mialem dosyc. W porównaniu do http://rapidshare.de/files/8911933/hair_paint_mod_max3d_pl_tut.avi.html> to mozna powiedziec ze autodesk chyba za duzo czasu na wlosy nie poswiecil... Tutaj render trwa kilka sekund, i nawet renderujac scanline'm wyglada bardzo realistycznie. Nic tylko czekac na jakies nieoficjalne pluginy do maxa 8, pomagajace w twozeniu wlosow.
Napisano 22 Styczeń 200619 l Autor greg_jg--->Ile najwięcej czekałeś na render i jakie wartości ustawiłeś w polach: Hair Segments i Hair Passes?"-wiec tak-jestem strasznym idiota ze myslalem ze w mr trzeba uzywac wylacznie mr prim-zaraz zedytuje i powiem...
Napisano 22 Styczeń 200619 l Ile najwięcej czekałeś na render i jakie wartości ustawiłeś w polach: Hair Segments i Hair Passes? Edit: Nie ma problemu :)
Napisano 23 Styczeń 200619 l Autor 76000 wlosow; 8 segmentow; 3 passy; oversampling maximum; mr/buffer; czas:16 min dzieki sliczne greg_jg za pomoc.