filoos Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 jestem początkującym animatorem i ucze sie narazie różnych technik, moja animka wygląda nastepująco: idzie sobie ufolek po chwili zatrzymuje sie koło boxa, podnosi go i rzuca. i w związku z tą animką mam mały problem otóż gdy ufolek bierze boxa w swoje łapki to linkuje boxa do łapek tyle że linkowanie działa na całą animke i ufol zaraz na początku trzyma boxa :( jak zrobić żeby linkowanie działało od chwili kiedy ja tego chce?? z góry dzięki za wszystkie pomoce
Kris_R Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Jest odpowiedni kontroler animacji, który umożliwia linkowanie w odpowiedniej klatce. Nazywa się Link Constraint. Najlepiej gdybyś w helpie poczytał jak go właściwie stosować. Ogólnie jest tak, że kontrolery możesz przypisywać w panelu motion (Assign Controller). Przypisujesz więc Link Constraint dla boxa. I przełączasz sobie między podpięciem do łapki ufola a 'światem' (Link to World)... pozdro
kannu Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 serwusik :) Jest tak, jak napisał Kris. Istnieje też stara szkoła - ludek ma cały czas przypisany (zlinkowany) obiekt d oręki i idzie z nim. Obiekt jest ukryty i sie nie renderuje. gdy nastepuje moment podniesienia, obiekt ktory byłna ziemi znika (animuje siue parametr znikania0 , a odkrywany jest obiekt w ręce. - takie rozwiązanie ma jednak wiele niedogoności :( (aczkolwiek czasem bywa przydatne). pozdrawiam i zycze powodzenia :)
filoos Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 jak przypisuje Link Constraint to i tak box lata za ręką a jak dam link to world to mi go wyżuca w dziwne miejsce :(
etyr11 Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 A mozecie to troche rozbudowac. Mi tez bardzo zalezy na takiej animacji a nie potrafie tego zrobic. Pozdrawiam.
etyr11 Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 Dzieki nie trzeba juz sam wykminilem i poinformowalem kolege.
Rekomendowane odpowiedzi