Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanie, może ktoś sie orientuje w interpretacji prawa budowlanego. min. wysokość pomieszczeń w bud usługowym 300cm, można ją obiżyć do 250cm przy zastosowaniu went mechanicznej/ klimatyzacji itp.

pytanie brzmi tak, czy mogę zejść lokalnie z sufitem poniżej tych 250cm

czy ktoś zna ustawę szczegółowo regulującą te przepisy?

z góry dziękujęza pomoc.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 16,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Obawiam sie ze jest to niemozliwe, jaki komfort pracy bylby przy takiej wys. kond. Wyobraz sobie sklep samoobslugowy z sufitem takim jak masz w pokoju (no chyba ze mieszkasz w kamienicy). To tez zalezy od ilosci ludzi ktorzy maja zanlesc sie w pomieszczeniu. Jest jeszcze wiele czynnikow wplywajacych na wysokosc kond, to zalezy od przeznacznia budynku. 3m czesto jest wysokoscia niewysrczajaca.

Napisano

Nie możesz zejść poniżej 250cm. Podczas fazy projektowej musisz uzgodnić z branżami ( kostrukcja , instalacje ) układ taki żeby tej granicy nie przekroczyć.

Napisano

Nie prawo budowlane, tylko "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

tekst jednolity - aktualizacja z dn.27.05.2004

(tekst dostępny np. tutaj)

Dział III "Budynki i pomieszczenia",

Rozdział 5 "Pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi",

paragraf 72 punkt 2 mówi co następuje:

Pomieszczenia, których wysokość powinna, zgodnie z ust. 1, wynosić co najmniej 3 m i 3,3 m, mogą być obniżone do wysokości nie mniejszej niż 2,5 m w przypadku zastosowania wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej lub klimatyzacji, pod warunkiem uzyskania zgody państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

Oznacza to że w całym pomieszczeniu możesz obniżyć wysokość sufitu - musisz mieć zgode inspektora sanitarnego oraz zastosowaną went. mechaniczną lub klimę.

Co do lokalnych obniżeń to są one uwarunkowane obostrzeniami dotyczacymi dróg ewakuacyjnych:

Dział VI "Bezpieczeństwo pożarowe",

Rozdział 4 "Drogi ewakuacyjne",

paragraf 242 punkt 3. zawiera taką informację:

Wysokość drogi ewakuacyjnej powinna wynosić co najmniej 2,2 m, natomiast wysokość lokalnego obniżenia 2 m, przy czym długość obniżonego odcinka drogi nie może być większa niż 1,5 m.

Wyjaśnienie potrzebne? (-;

Natomiast jest jeszcze kwestia iż wysokość pomieszczenia wynika z kubatury pomieszczenia (zależna od przewidywanej ilości osób w pomieszczeniu), która jest konieczna by zapewnić ludziom właściwe warunki pobytu - znajdziesz to również w Warunkach Technicznych - to często powoduje iż pomieszczenia muszą być wyższe niż te 3m. Również przepisy p.poż określają konkretne kubatury pomieszczeń w zależności od strefy zagrożenia pożarowego itp itd...

Trochę tego jest ((((-;

Mam nadzieję że pomogłem.

Napisano
  • Autor

Dzięki ogromne. udało mi sie już do tego dokopać. ale właśnie dokładnie o to mi chodziło. szczególnie o drogi ewakuacyjne jak sie okazało w międzyczasie

Dzięki ogromne za starania