Napisano 10 Luty 200619 l Słuchajcie mam do was pytanie , nie jestem bardzo obcykany ze sprzętem więc chciałem sie zapytać co polecacie. Bo tak, można procesorek kupić dwu rdzieniowy można dwa procesorki albo jeden wmiare mocny :) nie wiem właśnie które są dobre, i co najczęściej kupowane. Ram to tam wiadomo z 1gb standardy a karty graficzne ? Tez w tej kwesti nie mam pojęcia. Mógłby tak ktoś podać jakieś zestawienie sprzętowe z cenami tylko żeby łaczny koszt tak wyszedł mniej wiecej 3500-4000 zł ewentualnie mniej :P Z góry dzięki i pozdrawiam!
Napisano 10 Luty 200619 l jeżeli chcesz komputer naprawde do Grafiki , to tak... Procesor: na allegor są Xeony 2,8 za ok 500 zł, więc warto sie zaopatrzyć, a cena jest korzystna... Xeon to potężny procesor... ilość tranzystorów, LC 3 it d itp...a ale też można kupixć jakiegoś pentiuma 2 procesorowego.. albo 64 bit athloona, ale właśnie z tym nie jestem pewien.. bo jak 3dsmax będzie w 100 procentach supportowął 64 buity, to czas renderingu bedzie naprawde krótki :)) w porównaniu z 32...(w przeliczeniu procesor 500 mhz 64 bit pracuje taz taką szybkością jak procesor ok 2,5 32 bit ::)) ) Płyta Gł: no tu mogł byś kupić płyte paro prosesorową, do Xeonów, albo jedno do Pentiuma albo Athlona,. ale to zalezy... Karta Graficzna: polecam coś z najnowszej serii Ati, są wydajne i nie drogie, a jeżeli chcesz fiull profesionalny sprzę to na Allego są karty Quadro FX za dobrą cenę... :)) Dysk: najlepiej 2 dyski SCIS... np. po 75 gb :)) do tego dobre chlodzenie.... ]obudowa z dobtrym przepływem powietrza, to jest bardzo ważne jeżeli chodzi o monitor to CTR jest najlepszy do wyświetlania grafiki, ale LCD teraz robią sie coraz lepsze, no i chyba będize lepszym rozwiązaniem kupic sobie dobry LCD(duzy plus dal tego że nie wydzieli fali.. i nie niszczy oczu :)) ) Ram: no najlepiej nie patrzeć na firme, tylko na szybkość i na wydajność, Cas i Ras Latency by były z dobrymi Timingami, i oczywiście najlepiej nie jedną kość tylko podzielić na 2 kości, w tedy można mieć Dual Channel :)) no to chyba tyle... (klawierka i mysz najelpiej Logitech :)) ) Pozdrooo
Napisano 10 Luty 200619 l FAlcom3D tak sobie mysle SCSi fakt byly kiedys niedoscigniete teraz jest sata taki Western Digital Raptor 10000 obr jest tanszy niz napedy SCSi nie trzeba dokupywac zadnych kontrolerow itd. A te 4000 to z monitorem czy same bebechy ? bo jak sama skrzynai to jakis athlon x2 4200 czy 4400 plyta jakas DFI lub asus byle nf4 ultra a co do pamieci 1gb hym zalezy jakies ciezary chcesz dzwigac czy bedzie to powiedzmy 500.000 poly czy 1milion i w gore wtedy no to bez 2gb mozna sie podenerwowac
Napisano 10 Luty 200619 l Hmm.. Co dwa dni pojawia się ten sam temat w poscie. A co kilka dni admin kasuje tego posta.. Czy to nie jest bez sensu ?!
Napisano 11 Luty 200619 l Autor Ja mówiłem ze 4000 to sam komp bo monitor to raczej mam ;) ps. Maceo to moze by go przestać kasować to by wreszcie wiecej takich nie było :| ( Ludzie chcą sie tylko popytać ) :P
Napisano 11 Luty 200619 l Toteż mówię. Nie mam pretensji, że pytasz, tylko że admin kasuje. Mi też skasował o tym jak zastanawiałem się czy przejść na maka. Pewnie dużo ludzi nad tym się zastanawia, a nie ma możliwości obejrzenia dyskusji, z której pewnie dużo można się dowiedzieć.
Napisano 11 Luty 200619 l (w przeliczeniu procesor 500 mhz 64 bit pracuje taz taką szybkością jak procesor ok 2,5 32 bit ::)) ) Za dużo żeś sie naoglądał tych materiałów prasowych intela/amd... :)
Napisano 11 Luty 200619 l MassTA - oj nie nie, to jest prawda :)) z reszą można sobie to przeliczyć łatwo :)) moze tam troszke za duzo, ale około.. :))