Napisano 15 Luty 200619 l http://67.15.36.49/team/Tutorials/julian_sarmiento_carmod/carmodel_part1_01.asp Robię tego tutka i zatrzymałem się na 5: Boundary . Nie mogę uzyskać tak ładnej i równej powierzchni. Jak zrobić żeby po wybraniu boundary było 10x5 isopharm zamiast jakiejś dziwnej liczby? Od czego to zależy wogóle?
Napisano 15 Luty 200619 l Krzywe które są naprzeciwko siebie muszą mieć tyle samo punktów kontrolnych. Aby to poprawić musisz przebudować krzywe za pomocą Edit Curves > Rebuild Curve. Jeśli powierzchnia jest nierówna to możesz sobie też trochę pomóc rozdzielając ją w miejscu gdzie są zakrzywienia i łacząc dwie nowopowstałe powierzchnie spowrotem, przy zaznaczonej opcji blend.
Napisano 15 Luty 200619 l Autor No dobra. Działa. Wielkie dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. W rebuild Curve wybieram 10 spans. No i wyrzuca mi 11 (czy 12) control vertexów + jeden u-shaped i jeden o-shaped (czyli 2 pierwsze). No i nawet liczba "przerw między nimi" wynosi 11. I dlaczego jak robię to boundary to liczba "prostokątów" się zgadza i wychodzi powierzchnia podzielona na 10 części ?! Skąd ta rozbierzność.
Napisano 24 Kwiecień 200618 l Kwadratowy CV oznacza poczatek krzywej, a CV w ksztalcie U pokazuje kierunek U na krzywej. Jezeli krzywa jest n tego stopnia, to pierwsze n+1 CV tworza pierwszy span, dlatego po i przed boundary liczna spanow sie zgadza. Po prostu pierwszy span ma zwykle kilka CV.