daymon Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Witam. Próbuje sie nauczyć korzystac z modyfikatora cloth w 3ds max 8. Dokładniej chce go użyć go do stworzenia ładnie ułożonej kołdry na łóżku. Problem w tym ,iż dzieje mi sie coś takiego jak na zamieszczonym zdjęciu. Dlaczego box przecina materiał??? Pozdrawiam.
Jaros Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Mogą być różne powody. Prawdopodobnie wystarczy zagęścić siatkę w garment maker.
Baldack Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 tak albo jak nie kcesz zgescic siatki mozesz offset zwiekszyc;p... ale lepiej jest zagescic siatke
daymon Napisano 16 Luty 2006 Autor Napisano 16 Luty 2006 Dziękuje za odpowiedzi .Tylko gdzie jest ta opcja garment maker bo jej nie widze w 3ds maxie.Chyba ,że jest to plugin a jeżeli tak to skąd można ściągnąć?? Patrzyłem na max plugins.de i tam nie ma .
ASY2002 Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Zrób "plane" z line np. daj jej modyfikator garment maker, i zwieksz (leciutko) density... Ja polecam na to dac jeszcze modyfik shell, a potem mod cloth :) (ewolucja modyfikatora na mod :) )
daymon Napisano 16 Luty 2006 Autor Napisano 16 Luty 2006 Ok .Tylko ja nie mam tego modyfikatora . Prosiłbym o jakieś informacje odnośnie tego gdzie lub skąd moge go ściągnąć. Dzięki. Pozdrawiam
Baldack Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 http://www.maxplugins.de/ tu sa jakies pluginy ...zobacz.
Jonasz_Real Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Czesc garment maker jest dostępny razem z clothfx. Z tego co mi wiadmomo.Póżniej to sprawdzę.:) Pozdrówka
Jaros Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Garment maker jest w max 7.5 i 8. Najpierw robisz splina z konturem szmatki, potem przerywasz krzywą w wierzchołkach (break) i nakladasz garment maker - tam ustawiasz jak gęsta jest siatka. Na końcu dajesz clothfx (max 7.5) lub cloth (max 8) i gotowe. Możesz też użyć reactorCloth jeśli potrzebujesz tego do symulacji reactorem, choć cloth ma własną wbudowana symulację i w pokazanej sytuacji jest lepszy niż reactor.
daymon Napisano 17 Luty 2006 Autor Napisano 17 Luty 2006 Wielkie dzięki. Garment maker uaktywnia sie tylko przy pracy na splinach a ja próbowałem go dodać np. plane lub box. Nie ma to jak pomoc fachowców :) Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi