Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

http://lakehao.home.comcast.net/vray_tut1.htm

odnosnie tego tutka, wszystko cacy tylko ze kiedy dodaje zwyczajne swiatlo (np. Direct ) nie chce mi ono przeniknac przez swatlo VRay'a. VRay zachowuje sie jak sciana blokujac inne swiatla, nie wiem jak wlaczyc mu przenikanie..

niby jak wylacze cienie w zwyczajnym swietle to dziala no ale wolalbym zeby te cienie byly..

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 919
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ale VRaya tez chce miec widocznego..

I do tego gdy wylacze cienie to swiatlo(direct) przechodzi nie tylko przez Vraya ale tez przez sciany (widac na podlodze cale kolko swiatla)..a ja chce zeby przeszlo mi tylko przez okno ( zeby na podlodze zostal kwadrat swiatla )...

Napisano

MaGuu dał ci rozwiązanie, musisz zaznaczyć "invisible" w opcjach vraylighta który wstawiłeś w oknie bo nie przepuści on światła z directlighta. Niestety Autor tutoriala nie wspomniał o tym i wprowadził cię w lekki błąd

z resztą po co ci widoczny vray light w oknie ? ustaw sobie kolor w evoirment na biały i bedziesz miał to samo

ps. nie wyłączaj cieni w direct lightcie, czytaj uważnie

Napisano
z resztą po co ci widoczny vray light w oknie ? ustaw sobie kolor w evoirment na biały i bedziesz miał to samo

od siebie dodam - po ustawieniu tak jak powiedział Marcin, odznacz jeszcze w opcjach Color Mapping - Affect Background, wtedy poza oknem będziesz miał czysto biało :)

P.S. - Invisible dla VRayLight nie powoduje, ze ono jest niewidoczne dosłownie, ono staje się "niewidoczne" dla maxa a mimo to świeci :) (Nie wiem czy zrozumiałes bo głupio wyjasniłem :P )

Napisano
  • Autor

biale tlo...no niby tak..heh

a to ze swieci to widac :)

Dzięki