Napisano 28 Luty 200619 l Witam wszystkich. Po wakacjach wyjeżdzam prawdopodobnie na stałe do Londynu. Będe szukał tam pracy jako grafik a dokładnie -tworzenie wizualizacji pomieszczeń.I teraz mam do osób które tam pracuja ,pracowały ,mają znajomego lub znajomych lub poprostu coś wiedzą na temat pracy w tym mieście kilka pytań : -Czy ciężko jest tam znaleść prace -Czy ważne jest wykształcenie (mam średnie +matura , studiuje informatyke ale rezygnuje , znajomość j. angielskiego w stopniu komunikatywnym) -gdzie najlepiej szukać pracy ( gazety,internet może jakieś biura pracy czy samemu chodzić i pytać ) -Czy wystarczy znajomość 3ds maxa ( z tego programu korzystam) czy trzeba jeszcze znać dobrze np. photo shopa czy inne tego typu programy -i na koniec wiem ,że milionów na wstepie nikt nie dostaje ale mniej wiecej na ile moge liczyć w pierwszym okresie pracy. Za odpowiedzi serdecznie dziękuje. Pozdrawiam.
Napisano 28 Luty 200619 l moze najpierw znajdz w necie prace a dopiero pozniej tam pojedz a jesli chodzi o oprogramowanie to im wiecej programow znasz tym lepiej ( kazda firma ma inny program ) a co do photoshop'a to chyba kazdy grafik powinien go znac dla wlasnego czystego sumienia :D pozdro
Napisano 28 Luty 200619 l Po pierwsze- mocne portfolio to podstawa Po drugie- komunikatywny angielski, powinieneś się dobrze dogadywać, i nie tylko face to face ale i przez telefon... Po trzecie- wykształcenie, im więcej tym lepiej, ale jak już gdzieś mówiłem jak jesteś master grafik to i bez podstawówki Cię wezmą... Po czwarte- prace znaleść bardzo łatwo poszukaj w necie, ale z dostaniem etatu to już inna bajka ;) Po piąte- Nie znasz photoshopa - nie rób sobie wstydu pytając o prace jako grafik... Po szuste- ile zarobisz? obiło mi sie gdzies o uszy ze zaczyna sie wszystko od 15 funtów/h, ale nie jestem tego pewien... życze powodzenia
Napisano 28 Luty 200619 l Autor Właśnie z tym photo shopem u mnie jest hmmm. źle :) dlatego trza sie ostro wziąść za nauke tego programu. Jeżeli to prawda z tymi 15 funciakami na poczatek to myśle że mało to nie jest . Pozdrawiam.
Napisano 28 Luty 200619 l hehe 15 funtow/h zarabial moj znajomy w anglii alee..... on jezdzil na sztaplarce:) mysle ze grafik ma szanse na nieco wiecej choc szczerze sie nieznam:P a co do ps to masz jeszcze kupe czasu skoro pod koniec wakacji planujesz wyjazd.
Napisano 28 Luty 200619 l Podstawy PS są proste, a narzędzia... jak poznasz, to będziesz wiedział, jak sobie z nimi poradzić, wystarczy pokombinować. :) Co do rynku pracy: przeglądam czasem różne oferty pracy w GB i musze przyznać, ze tam rynek jet znacznie bardziej nasycony od strony zapotrzebowania na grafików, i potrzebuja zwykle superspeców z portfolio jak Biblia. Więc jesli nie pokażesz tam bardzo wysokiej jakosci, to możesz poprzestać na marzeniach...
Napisano 28 Luty 200619 l Autor Kurcze tu mnie zmartwiłeś Shogun.Co do ps racja można sie go w miare szybko nauczyć.A jeżeli chodzi o prace to jestem uparty i nie wiem co by sie działo bede pracował w London city :) bo w Polsce to raczej nie ma co liczyć na hmm powiedzmy good money.Tak myśle ,że w naszym kraju mistrz grafiki zarobi tyle co normalny grafik za granicą(np .Londyn.)