maStah Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Mam stronke napisana za pomoca XHTML/CSS, strona opiera sie tylko na divach i mam pytanie. Jak zrobic aby po kliknieciu w link w menu zawartosc ladowala sie po prawej stronie ? Jak to technicznie rozwiazac ? Czy da sie targetowac zawartosc podstron do diva ? Da sie jakos uzyc znacznik ? (specyfikacja XHTML 1.1 strict nie wyklucza jego stosowania), tylko jak stronka jest zrobiona bez uzycia tabel to nie wiem jak to rozwiazac :/ Niedawno dopiero zaczalem XHTML/CSS po przeczytaniu paru artykulow i sie przestawiam z bardzo starych (tabelkowych) schematow. Jesli ktos moglby to wytlumaczyc bylbym wdzieczny :) link --->http://www.wgtour.com/bt/PFS2/
Lis Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Jak zrobic aby po kliknieciu w link w menu zawartosc ladowala sie po prawej stronie Ja do tego celu używam PHP. instrukcja Include. No ale to nie XHTML/CSS. Możesz też użyć javascript aby uniknąć ponownego przeładowania strony.
maStah Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 a wlasnie chcialbym rozwiazac ten problem bazujac tylko na xhtml/css
piotrek Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Jeśli chodzi o HTML, to jestem o epokę w tył, ale mam wrażenie, że się nie będzie dało.
Lis Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Skoro tak to spróbuj podpatrzeć takie rozwiązania z istniejących już stron. Ale tak jak poprzednik powiedział. Kapa. pozostaje jesynie robić odnośniki do stron z tym samym menu i inną zawartością.
maStah Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 pozostaje jesynie robić odnośniki do stron z tym samym menu i inną zawartością. No to jest jakies rozwiazanie, ale raczej bedace krokiem w tyl jniz w przod. Przy malej ilosci podstron to jest pol biedy ale jesli bedzie ich wiecej i bede potrzebowal cos zmienic to bede musial zmieniac na wszystkich podstronach :/ Nie moge dojsc jak to zostalo rozwiazane na tej stronie : http://www.mezzoblue.com/ Wydaje sie ze jest tam tylko czysty XHTML + CSS (nie znam sie na tym moze maja cos do sterowania ta strona), a wszystko jakos dziala. Po klikaniu w linki zmienia sie tylko zawartosc w srodku i ewentualnie drobne elementy nawigacyjne. Tylko jakos nie chce mi sie wierzyc, ze najpierw zrobili strone glowna z menu, topem itd. i pokopiowali to jako nowe podstrony zmieniajac zawartosc srodka... No nie mam pojecia jak to rozwiazac :/
piotrek Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Nie, nie sądzę, aby było to kopiowane. Podejrzewam, że to jest zrobione za pomocą np. PHP - include ('naglowek.htm'); //treść strony include ('stopka.htm'); Bardzo wygodne rozwiązanie - umożliwia tworzenie wielu podstron bez użycia ramek, bez kopiowanie tego samego kodu do różnych plików. Podobnie można zrobić używając klas - większe możliwości niż to, co powyżej.
maStah Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Podobnie można zrobić używając klas - większe możliwości niż to, co powyżej. hmm a to dotyczy xhtml ? jesli tak to moglbys to jakos konkretniej opisac ?
Lis Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Wygląda na to że będziesz musiał się przekonać do tego php. tu masz takie największe gówno w php jakie zrobiłęm. Nieliczy się wygląd ale działania. a strona działa. http://217.96.60.7/~angasior/ Jak chcesz to ci wyślę kod źródłowy do analizy.
maStah Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 kurde no :P tyle teraz artykulow o tym jaki to xhtml/css dobry, ze tak sie mocno upraszcza kod, duzo wieksze mozliwosci, latwiejsze zmiany itd. itd, a nigdzie jakos nie ma wytlumaczonego sposobu nawigacji :P
piotrek Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Sam mówiłeś, że specyfiakacja nie wyklucza stosowania ramek... To chyba jedyny sposób, jeśli nie chcesz/nie możesz używać PHP.
dokturpotfor Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 html is obsolete :D (sic!), sprobuj przejsc na xml + xslt + css, to dopiero frajda cala nawigacje i layout zaszyjesz w xslt (wiekszosc przegladarek juz obsluguje to od dawna i formatting objects), dane bedziesz serwowal w xml'u. takie rozwiazanie jest fajne z kilku wzgledow: po pierwsze masz w xslt globalnie opisane layouty, wyglady elementow, translacje tagow, po drugie zrzucasz rendering strony na przegladarke gostka po drugiej stronie lacza :) (co przy dynamicznej zawartosci zwlaszcza sie przydaje), a po trzecie tresc strony to czysty xml, czyli same dane, latwo zmieniac, latwo zarzadzac. w3c chyba nawet teraz promuje takie stronki: xml + xsl + xforms + css. no i oczywiscie jak ci sie znudzi lay, to sobie podmienisz tylko xslt a cala tresc zostanie dalej taka sama w xml. polecam moja lamerska strone: http://sphinx.ii.uj.edu.pl/~maciek/t.xml i jej xslt: http://sphinx.ii.uj.edu.pl/~maciek/t.xsl zeby sobie zobaczyc jak w prosty sposob mozna zastosowac te technologie. :) pozdrowka
maStah Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 Hhmmm narazie swoj problem rozwiazalem malo praktycznym sposobem, aczkolwiek najprostszym z mozliwych :P, kopiuje index i zmieniam tresc srodka. Ostatnio zaczalem kurs C++ aby zdobyc podstawy programowania, a potem zamierzam sie uczyc php, zobacze co z tego wyjdzie :P Byc moze zainteresuje sie rowniez technologia xml + xslt + css. Dzieki wszystkim ktorzy probowali pomoc! Pozdrawiam
Meetal Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 heh zawsze mozesz wykożystac AJAX ;] Strona bedzie działała najszybciej... no i nie potrzeba php... Co do ramek ;] heh Straaasznie są niewygodne...
Rekomendowane odpowiedzi