Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam stronke napisana za pomoca XHTML/CSS, strona opiera sie tylko na divach i mam pytanie. Jak zrobic aby po kliknieciu w link w menu zawartosc ladowala sie po prawej stronie ?

Jak to technicznie rozwiazac ? Czy da sie targetowac zawartosc podstron do diva ? Da sie jakos uzyc znacznik

Niedawno dopiero zaczalem XHTML/CSS po przeczytaniu paru artykulow i sie przestawiam z bardzo starych (tabelkowych) schematow.

Jesli ktos moglby to wytlumaczyc bylbym wdzieczny :)

link --->http://www.wgtour.com/bt/PFS2/

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Jak zrobic aby po kliknieciu w link w menu zawartosc ladowala sie po prawej stronie

Ja do tego celu używam PHP. instrukcja Include. No ale to nie XHTML/CSS.

Możesz też użyć javascript aby uniknąć ponownego przeładowania strony.

Napisano

Jeśli chodzi o HTML, to jestem o epokę w tył, ale mam wrażenie, że się nie będzie dało.

Napisano

Skoro tak to spróbuj podpatrzeć takie rozwiązania z istniejących już stron. Ale tak jak poprzednik powiedział. Kapa. pozostaje jesynie robić odnośniki do stron z tym samym menu i inną zawartością.

Napisano
  • Autor
pozostaje jesynie robić odnośniki do stron z tym samym menu i inną zawartością.

No to jest jakies rozwiazanie, ale raczej bedace krokiem w tyl jniz w przod. Przy malej ilosci podstron to jest pol biedy ale jesli bedzie ich wiecej i bede potrzebowal cos zmienic to bede musial zmieniac na wszystkich podstronach :/

Nie moge dojsc jak to zostalo rozwiazane na tej stronie : http://www.mezzoblue.com/

Wydaje sie ze jest tam tylko czysty XHTML + CSS (nie znam sie na tym moze maja cos do sterowania ta strona), a wszystko jakos dziala. Po klikaniu w linki zmienia sie tylko zawartosc w srodku i ewentualnie drobne elementy nawigacyjne. Tylko jakos nie chce mi sie wierzyc, ze najpierw zrobili strone glowna z menu, topem itd. i pokopiowali to jako nowe podstrony zmieniajac zawartosc srodka...

No nie mam pojecia jak to rozwiazac :/

Napisano

Nie, nie sądzę, aby było to kopiowane.

Podejrzewam, że to jest zrobione za pomocą np. PHP -

include ('naglowek.htm');
//treść strony
include ('stopka.htm');

Bardzo wygodne rozwiązanie - umożliwia tworzenie wielu podstron bez użycia ramek, bez kopiowanie tego samego kodu do różnych plików.

Podobnie można zrobić używając klas - większe możliwości niż to, co powyżej.

Napisano
  • Autor

Podobnie można zrobić używając klas - większe możliwości niż to, co powyżej.

hmm a to dotyczy xhtml ? jesli tak to moglbys to jakos konkretniej opisac ?

Napisano

Wygląda na to że będziesz musiał się przekonać do tego php.

tu masz takie największe gówno w php jakie zrobiłęm. Nieliczy się wygląd ale działania. a strona działa.

http://217.96.60.7/~angasior/

Jak chcesz to ci wyślę kod źródłowy do analizy.

Napisano
  • Autor

kurde no :P tyle teraz artykulow o tym jaki to xhtml/css dobry, ze tak sie mocno upraszcza kod, duzo wieksze mozliwosci, latwiejsze zmiany itd. itd, a nigdzie jakos nie ma wytlumaczonego sposobu nawigacji :P

Napisano

Sam mówiłeś, że specyfiakacja nie wyklucza stosowania ramek...

To chyba jedyny sposób, jeśli nie chcesz/nie możesz używać PHP.

Napisano

html is obsolete :D (sic!), sprobuj przejsc na xml + xslt + css, to dopiero frajda

cala nawigacje i layout zaszyjesz w xslt (wiekszosc przegladarek juz obsluguje

to od dawna i formatting objects), dane bedziesz serwowal w xml'u.

takie rozwiazanie jest fajne z kilku wzgledow: po pierwsze masz w xslt

globalnie opisane layouty, wyglady elementow, translacje tagow, po drugie

zrzucasz rendering strony na przegladarke gostka po drugiej stronie lacza :)

(co przy dynamicznej zawartosci zwlaszcza sie przydaje), a po trzecie tresc

strony to czysty xml, czyli same dane, latwo zmieniac, latwo zarzadzac. w3c

chyba nawet teraz promuje takie stronki: xml + xsl + xforms + css.

no i oczywiscie jak ci sie znudzi lay, to sobie podmienisz tylko xslt a cala

tresc zostanie dalej taka sama w xml.

polecam moja lamerska strone: http://sphinx.ii.uj.edu.pl/~maciek/t.xml

i jej xslt: http://sphinx.ii.uj.edu.pl/~maciek/t.xsl

zeby sobie zobaczyc jak w prosty sposob mozna zastosowac te

technologie. :)

pozdrowka

Napisano
  • Autor

Hhmmm narazie swoj problem rozwiazalem malo praktycznym sposobem, aczkolwiek najprostszym z mozliwych :P, kopiuje index i zmieniam tresc srodka.

Ostatnio zaczalem kurs C++ aby zdobyc podstawy programowania, a potem zamierzam sie uczyc php, zobacze co z tego wyjdzie :P

Byc moze zainteresuje sie rowniez technologia xml + xslt + css. Dzieki wszystkim ktorzy probowali pomoc! Pozdrawiam

Napisano

heh zawsze mozesz wykożystac AJAX ;] Strona bedzie działała najszybciej... no i nie potrzeba php... Co do ramek ;] heh Straaasznie są niewygodne...