Napisano 6 Sierpień 200321 l Witam. Dawno mnie tu nie było :| . Dobra, nie będę lał wody, przejdźmy do meritum, mianowicie: albo ja jestem chwilowo [mruga] \"zacięty\" albo rzeczywiście coś jest nie tak. Ustawiam w brazilu przy luma server -> sky light w opcji shadow exclude aby illuminacja nie działała na plane, a po renderingu obiekt jest oświetlony sky light\'em... co jest grane ?? przecież zaznaczyłęm, że ma nie być oświetlony.... proszę o pomoc !
Napisano 11 Sierpień 200321 l Niestey jesteś raczej zacięty :-))) W Luma Servie nie da się wyłączyć rzucania światła, a jedynie GI i cienie!! Wyłączenie obiektu spod działania światła jest dostępne tylko z poziomu Brazil light, tak więc nie ma tutaj mowy o wyłączeniu obiektu spod SkyLighta! pozdrawiam
Napisano 20 Sierpień 200321 l Autor hmm... właśnie mi chodzi o to aby GI nie rzucało światła na pewne obiekty ( nie chodzi o swiatła umieszczone w scenie ) :) tak więc nie ma tutaj mowy o wyłączeniu obiektu spod SkyLighta! przecież w brazilu jest opcja Exclude
Napisano 30 Sierpień 200321 l wszystko zalezy od tego co chcesz dokladnie uzyskac. Jesli chcesz aby GI nie odzialywalo na obiekt - masz zakladki w ustawieniach brazila Generator exclude i Receiver exclude. Mozesz tam poustawiac czy chcesz wylaczyc obiekt spod iluminacji ewentualnie rzucania/przyjmowania cieni. Sprobuj wylaczyc iluminacje dla obiektu w pierwszej zakladce. Albo po prostu wylacz skylight, mozesz tez pokombinowac z kolorem skylight\'u. Nie wiem dokladnie o co ci chodzi wiec podaje pare mozliwosci. pozdro czaps