Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

elo znowu ja - doszedłem do tego tzn Klicek i Xeav mi pomogli żeby wstawić pliczek jpg na tronke albo nie innaczej pokaze kod a wy dojdziecie o co mi biega:

pspmw.jpg

I teraz tak : odpalam site, chce aby bez wykorzystania miniatury samo mi ja stworzyło wiem ze potrzebuje np

width="30" height="30"

ale ja chce aby przeskalowało mi obrazek do podanej szerokosci z zachowaniem ratio - czy jak to sie nazywa dje np obrazek 1000x2000 podaje rozmiar szerokosci 680 a zeby wysokosc dobrało samo - pomoze ktos - dzieki ;)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

pierwsza zasada... NIE SKALUJ OBRAZKOW PRZEZ HTML !...

Jezeli chcesz zeby Ci obrazek zmniejszalo w taki sposob to zrob to w php... wtedy bedziesz mial faktycznie zmniejszony obrazek a nie obrazek dopasowany do 30x30 ktory wazy 1 MB :P...

Napisano

będziesz musiał zrobić 2 img'sy, jeden miniaturkę i hi res. html nie potrafi przeskalować img tak jak aby zajmował odpowiednio mniej kB

Napisano

Ale odpowiadajac na Twoje pytanie, to przeciez jak podasz width="680" bez podania height to ratio zostanie zachowane.

Napisano

ja do tego typu rzeczy uzywam webalbumgenerator ;) zaznaczasz duze zdjecia, on ci tworzy miniaturki jakich chcesz rozmiarow z zachowaniem proporcji, oszczedzasz w ten sposob na wadze pliku, robi to szybko i sprawnie Jak juz ci wczesniej napisali nie ma najmniejszego sensu skalowanie w htmlu...

Napisano
ja do tego typu rzeczy uzywam webalbumgenerator ;) zaznaczasz duze zdjecia, on ci tworzy miniaturki jakich chcesz rozmiarow z zachowaniem proporcji, oszczedzasz w ten sposob na wadze pliku, robi to szybko i sprawnie Jak juz ci wczesniej napisali nie ma najmniejszego sensu skalowanie w htmlu...

bo traci to na jakości obrazka: miniaturki wyglądają ochydnie bez właściwego antialiasingu, zwłaszcza jesli planujesz tak duże zmiany jak z 1200x1200 na 30x30 px. imo wszyscy robią gallery więc czymu byś nie miał się pomęczyć :]