Skocz do zawartości

...:::GRAVITY itp:::...

Gość seba-phx

Rekomendowane odpowiedzi

Gość seba-phx
Napisano

WITAM!! (jestem poczatkujacy)

Mam takie pytanie.

Wstawilem SPRAY i GRAVITY i jak zrobic zeby te GRAVITY oddzialywalo na czasteczki ze SPRAY'a...

Z GORY DZIEKUJE...

Seba

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Gość seba-phx
Napisano

dzieki...

A mam jeszcze pytanie jak zrobic efekt WODY lub GLUTA. Chodzi mi aby ta ciecz byla emitowana przez SPRAY.

Gość seba-phx
Napisano

To wiem, ale jak podstawic BLOB-MESH'a aby SPRAY go emitowal?

POZDRO

Napisano

tworzysz blob-mesha, przechodzisz do panelu modify, do pierwszej listy dodajesz spray przez przycisk ADD. Ustawiasz drop size we właściwościach spray tak duży, żeby zaczęły się tworzyć bloby, a następnie bawisz się parametrami zarówno spraya jak i blob-mesha.

SuperSpray nie wymaga jednak blobmesha, żeby stworzyć meta cząsteczki. W tym systemie przechodzisz do zakładki particle type i tam meta particles. Ponownie bawisz się parametrami meta cząsteczek jak i size w zakładce wyżej.

Podkreślam rozróżnienie między Sprayem, a SuperSprayem.

pozdrawiam

Napisano

A dokładniej to jest tak, że proste systemy cząsteczkowe (Spray, Snow) nie mają metacząstek, a te bardziej zaawansowane (Blizzard, PArray, PCloud, SuperSpray) mają. Nie pamiętam jak jest z PF Source, ale chyba też ma metacząstki.

Napisano

Czemu tak jest nie wiem ;) ale mówiąc szczerze to mając blob-mesha dostępnego możemy meta-cząsteczki zrobić ze wszystkich systemów, które ich nie mają albo dorzucając inny zestaw efektów (np AfterBurn), który ma obsługę metacząsteczek.

Particle Flow (PFSource) nie ma meta cząsteczek niestety.