Napisano 6 Marzec 200619 l Witam, Czy ktos wie co zrobic by przezroczysty obiekt rzucal "przezroczysty" cien ? Z urzyciem Maya Software wystarczy "wlaczyc" przezroczystosc w shaderze ale z urzyciem Mentala nic to nie daje. Nawet jesli transparency jest na maxa. Probowalem zwiekszac rozne parametry raytraceingu itp itd i nic. Cien czarny jak wegiel :( Help please..... Martin Day
Napisano 6 Marzec 200619 l Autor W atybutach światła pobaw się ustawieniami cienia w zakładce mental ray. Ale tam jest tylko "shadow map" a ja potrzebuje raytrace. Jakas paronoja zeby swiatlo na raytraceingu nie przechodzilo prze przezroczysty obiekt :(
Napisano 6 Marzec 200619 l Autor U mnie jest przezroczysty... :) Uffff, wlasnie znalazlem. Zauwarzylem ze problem pojawia sie w momencie gdy wlacze GI. Trzeba zaznaczyc "Direct Illumination Shadow Efect" Ale probuje jeszcze dojsc jak uzyskac gestszy cien od grobszej czesci obiektu i bledszy od cienszej. Na razie roznica jest tylko przy plaszczyznach ustawionych pod roznym katem.
Napisano 6 Marzec 200619 l Autor Coś jak to? No prawie... Tyle ze tak jak powiedzialem: powierzchnie pod katem prostym przepuszczaja wiecej swiatla niz te pod ostrym, dlatego obwudke cienia masz ciemniejsza. Chodzi mi o to zeby obiekt w miejscu gdzie jest grubszy przepuszczal mniej swiatla niz w miejscu gdzie jest cienszy ( jak u ludzi :)
Napisano 6 Marzec 200619 l Autor jak tu. Tam gdzie cien jest rzucany przez dwa obiekty jest gestszy ale tam gdzie czerwony jest grubszy jest taki sam jak w miejscu gdzie jest cienki :(
Napisano 7 Marzec 200619 l Jak wiesz, w 3D bryły istnieją tylko jako ścianki, wenątrz nic nie ma, dlatego dla renderera nie ma znaczenia, czy bok ma 2 m grubości, czy 1 mm. Aby uzyskać efekt o jakim piszesz, chyba niezbędny okaże się volume shader, który niejako "wypełnia" bryłę.