Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

faza3.jpg

Wybrałem krawędzie z górnego boku poprzez zaznaczenie prostokątne. Widać, że jest ich 5. Jednak wyświetla się, że jest ich 10.

To mogę zrozumieć, że każda face (płaszczyzna elementarna - jak to po naszemu nazwać?) ma swoje krawędzie i one się pokrywają. Ale wierzchołki już są wspólne. Ale to jest szczegół.

Ale jak zaznaczyć tylko krawędzie z tych dwóch górnych faces. Jak klikam na krawędź raz to pokazuje się jej numer, klikam drugi raz to mam numer tej która się z nią pokrywa, ale nie wiem do której face ona należy.

Robert

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czesc, jestem nowy na forum ale postram Ci sie pomoc,

po pierwsze w Selection zaznacz Ignore Backfacing a nastepnie wybierz krawędzie pojedynczo na nie klikając z wcisnietym CTRL

Napisano
  • Autor

A skąd mam wiedzieć czy zaznaczam krawędź od boku górnego czy bocznego skoro mają wspólną? Raz klikam na krawędź i ją zaznaczam i pokazuje mi, że zaznaczyłem krawędź np. 11, klikam po raz drugi na tą samą krawędź i pokazuje mi, że zaznaczyłem krawędź np. 17?

Robert

Napisano

Jeżeli piszesz że vertexy są wspólne, rozumie że chciałeś stworzyć całościową bryłe sześcianu - nie powinna ona mieć 10 krawędzi górnych - to jes błąd tworzenia siatki - ma ich być 5. MAX inaczej niż direct X trzyma info o krawędziach i vertexach - nie rozdziela ich ze względu na grupy wygładzania. Spróbuj stworzyć nowego boxa - przekonwerttuj do editable poly (niekoniecznie) i zobacz ile będziesz miał krawędzi. I nie słuchaj poprzednich kolegów bo nic Ci nie pomogą imho.

Napisano
  • Autor

To jest zwykły box z menu. Max3. Może ta wersja tak miała. To mi nie przeszkadza, że są wspólne krawędzie. Nawet o tym nie wiedziałem. Sprawa wyszła jak się okazało, że chamfer źle działa i przyjrzałem się siatce. (temat na forum - chamfer żle działa).

Ja jak zaznaczę selekcję całego zwykłego boxa z menu (selekcja krawędzi) pokazuje, że jest ich 36. Jak to wygląda w innych wersjach maxa?

Robert

Napisano

Już nie pamiętam maxa3. U mnie jest 18 krawędzi dla mesha i 12 krawędzi dla poly.