TORCIK Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 Witam. Otóż mam taki problem, robiłem pokój zgodnie z tutorialem. http://67.15.36.49/team/Tutorials/vray/vray_01.asp I mam taki problem, otóż wszystko zrobiłem tak samo i nic mi nie wychodzi. Dokładniej chodzi mi o ten obrazek i te światło. Już próbowałem różne wartości dawać świateł ale nic nie chce działać. Wie ktoś czemu tak jest? Mój render tutaj: http://img109.imageshack.us/img109/7585/pok0rm.jpg Troche mały render i słabej jakości bo na szybkiego robione do testów.
Chalek Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 pierwsza sprawa, to masz mniejsze okno, wiec pewnie mniejszego vray lighta, co daje mniej swiatla, poza tym na 1 rzut oka widac, ze nie masz direct lighta, wiec scena jest jakby oswietlona przez sam skyliht, a brak jest bezposredniego swiatla
TORCIK Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 No wlaśnie mam direct lighta i z takimi samymi ustawieniami więc nie wiem co jest. Może w ustawieniach renderu jest jakoś te światło wyłączone?
Tymek Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 A może zwyczajnie nie zaznaczyłeś Invisible w ustawieniach VrayLight?
TORCIK Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 Ok, zaznaczyłem Invisible bo było odznaczone, ale teraz powstał następujący błąd :p. W oknach powstało dziwne coś i nie chce przez to lecieć światło :P. Dopiero jak zaznaczyłem invisible to tak się zrobiło :(
Chalek Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 masz szybe w oknie? wywal ja najlepiej wyglada jakbys mial na szybie nieprzezroczysty material
TORCIK Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 No tutaj jest ten problem. Nie mam szyb i to jest te światło v-ray w oknach. Gdy mam zaznaczone Invisible to takie coś się dzieje, a jak mam odznaczone to jest dobrze ale nie widać światła słońca.
Chalek Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 jak masz odznaczone, to swiatlo jest widoczne i masz biale w oknie, jak masz zaznaczone to nie widzisz swiatla tylko to co jest za nim,a za nim jest widoczne to co powinno byc szyba ale ma bialy material. wywal obiekt szyby albo nadaj mu maerial szkla, ale lepiej wywal
TORCIK Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 Hmmm, wywaliłem całe okno i zostawiłem zaznaczone "Insivible" w v-rayach i render wyszedł taki. Ale chyba są postępy tylko znowu coś z oknem nie tak :( A światło tak dziwnie pada na ściane bo końcówke światła nie dociągnąłem do końca ziemi i tak śmiesznie. Moja nie uwaga.
TORCIK Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 Przepraszam, że w nowym poście pisze, ale Chalek, przepraszam Cie i faktycznie miałeś racje. Była tam szyba i wszystko psuła. Siedziałem nad tym 3 dni i nie mogłem dojść :). Teraz renderuje i już jest dobrze. Będę teraz się bawił położeniem światła, a jak bedę mieć jakiś problem to się zapytam :)
Rekomendowane odpowiedzi