Skocz do zawartości

Skalowanie- coś posułem.

Marcin121

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Czerwona linia to sposób w jaki powinny się poruszać werteksy. Zielona to jak się poruszają. Dotychczas wszystko działało dobrze a tu nagle takie numery, o co chodzi i jak to wyłączyć?

Ale ja chce te konkretne wierzchołki przeskalować. Zawsze poruszało się po czerwonej lini, a teraz porusza się po zielonych. Chodzi o to że te vertexy się rozłazą na boki, a nie powinny. Box po lewej pokazuje jaki ten przeskalowany był na początku.

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Ok teraz dokładniejszy screen. Przekombinowałem da się łątwiej. Chodzi o to, że skalowanie zamiast zwiększyć jeden rozmiar, to zwiększa jeden i zmniejsza pozostałe. tutaj screen, box z lewej zostaje przekształcony na tego z prawej który jest wyższy, ale znacznie chudszy.

Zapoznaj się z funkcją scale. Jak przytrzymasz guzik skalowania to pokażą ci się 3 rodzaje.

1 - Ogólne skalowanie we wszystkich osiach XYZ

2 - Skalowanie tylko wybranej osi.

3 - Proporcjonalne skalowanie (zabiera z osi Z i dodaje do XiY)

Na 100% masz włączone to ostatnie.

Co do skalowania vertexów. to sprawdz jak jest ustawiony środek skalowania.

(ikonka zaraz za skalowaniem)

Nic się nie dzieje trzymam i trzymam i nic. Klikam na guzik z menu po kliknięciu prawym myszy. Klikam i trzymam na tym kolorowym trójkącie do skalowania. I nic. Zamiast screena z myszy wolałbym z okna maxa:D. Dzięki za poświęcenie. Zauważyłem, że gdy włączona jest opcja skalowania to kursor zamiast standardowo (taki trójkąt jest) ma taki trójkąt ze strzałką skierowaną w dół.

Sorki, ale na prawdę nie mam pojęcia czemu tak się dzieje.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności