Marcin121 Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Czerwona linia to sposób w jaki powinny się poruszać werteksy. Zielona to jak się poruszają. Dotychczas wszystko działało dobrze a tu nagle takie numery, o co chodzi i jak to wyłączyć? Ale ja chce te konkretne wierzchołki przeskalować. Zawsze poruszało się po czerwonej lini, a teraz porusza się po zielonych. Chodzi o to że te vertexy się rozłazą na boki, a nie powinny. Box po lewej pokazuje jaki ten przeskalowany był na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 W ustawieniach edit poly jest coś takiego jak constrain - masz pewnie ustawione na edge - zaznacz none. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaccunio Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 screenshot wyszedl niezwykle nieczytelny:) moze zamiast skalowania po prostu uzyj 'move'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 14 Marzec 2006 Autor Share Napisano 14 Marzec 2006 Ok teraz dokładniejszy screen. Przekombinowałem da się łątwiej. Chodzi o to, że skalowanie zamiast zwiększyć jeden rozmiar, to zwiększa jeden i zmniejsza pozostałe. tutaj screen, box z lewej zostaje przekształcony na tego z prawej który jest wyższy, ale znacznie chudszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 Zapoznaj się z funkcją scale. Jak przytrzymasz guzik skalowania to pokażą ci się 3 rodzaje. 1 - Ogólne skalowanie we wszystkich osiach XYZ 2 - Skalowanie tylko wybranej osi. 3 - Proporcjonalne skalowanie (zabiera z osi Z i dodaje do XiY) Na 100% masz włączone to ostatnie. Co do skalowania vertexów. to sprawdz jak jest ustawiony środek skalowania. (ikonka zaraz za skalowaniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 14 Marzec 2006 Autor Share Napisano 14 Marzec 2006 Gdzie jest ten guzik skalowania? Chodzi o ten w viewporcie czy który? Bo jak przytrzymam na tym w viewporcie to nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaccunio Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 tak ten w viewporcie klikasz lewym przyskiem myszy i trzymasz pol sekundy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 14 Marzec 2006 Autor Share Napisano 14 Marzec 2006 Nic się nie dzieje trzymam i trzymam i nic. Klikam na guzik z menu po kliknięciu prawym myszy. Klikam i trzymam na tym kolorowym trójkącie do skalowania. I nic. Zamiast screena z myszy wolałbym z okna maxa:D. Dzięki za poświęcenie. Zauważyłem, że gdy włączona jest opcja skalowania to kursor zamiast standardowo (taki trójkąt jest) ma taki trójkąt ze strzałką skierowaną w dół. Sorki, ale na prawdę nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 nie wiem czy o tym mowa - klawisz R na klawiaturze - wciśnięcie więcej niż jeden raz tego klawisza zmiena rodzaj skalowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin121 Napisano 14 Marzec 2006 Autor Share Napisano 14 Marzec 2006 Nom i to jest prawidłowa odpowiedź. LOL. Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaccunio Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 to moze sprobuj wciskac "r" na klawiaturze bo to tez odpowiada za skalowanie - po probuj to wyjdzie. ale skoro gdy klikasz i nie dziala to moze maxa przeinstaluj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi