Napisano 14 Marzec 200619 l Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Czerwona linia to sposób w jaki powinny się poruszać werteksy. Zielona to jak się poruszają. Dotychczas wszystko działało dobrze a tu nagle takie numery, o co chodzi i jak to wyłączyć? Ale ja chce te konkretne wierzchołki przeskalować. Zawsze poruszało się po czerwonej lini, a teraz porusza się po zielonych. Chodzi o to że te vertexy się rozłazą na boki, a nie powinny. Box po lewej pokazuje jaki ten przeskalowany był na początku.
Napisano 14 Marzec 200619 l W ustawieniach edit poly jest coś takiego jak constrain - masz pewnie ustawione na edge - zaznacz none.
Napisano 14 Marzec 200619 l screenshot wyszedl niezwykle nieczytelny:) moze zamiast skalowania po prostu uzyj 'move'?
Napisano 14 Marzec 200619 l Autor Ok teraz dokładniejszy screen. Przekombinowałem da się łątwiej. Chodzi o to, że skalowanie zamiast zwiększyć jeden rozmiar, to zwiększa jeden i zmniejsza pozostałe. tutaj screen, box z lewej zostaje przekształcony na tego z prawej który jest wyższy, ale znacznie chudszy.
Napisano 14 Marzec 200619 l Zapoznaj się z funkcją scale. Jak przytrzymasz guzik skalowania to pokażą ci się 3 rodzaje. 1 - Ogólne skalowanie we wszystkich osiach XYZ 2 - Skalowanie tylko wybranej osi. 3 - Proporcjonalne skalowanie (zabiera z osi Z i dodaje do XiY) Na 100% masz włączone to ostatnie. Co do skalowania vertexów. to sprawdz jak jest ustawiony środek skalowania. (ikonka zaraz za skalowaniem)
Napisano 14 Marzec 200619 l Autor Gdzie jest ten guzik skalowania? Chodzi o ten w viewporcie czy który? Bo jak przytrzymam na tym w viewporcie to nic się nie dzieje.
Napisano 14 Marzec 200619 l tak ten w viewporcie klikasz lewym przyskiem myszy i trzymasz pol sekundy
Napisano 14 Marzec 200619 l Autor Nic się nie dzieje trzymam i trzymam i nic. Klikam na guzik z menu po kliknięciu prawym myszy. Klikam i trzymam na tym kolorowym trójkącie do skalowania. I nic. Zamiast screena z myszy wolałbym z okna maxa:D. Dzięki za poświęcenie. Zauważyłem, że gdy włączona jest opcja skalowania to kursor zamiast standardowo (taki trójkąt jest) ma taki trójkąt ze strzałką skierowaną w dół. Sorki, ale na prawdę nie mam pojęcia czemu tak się dzieje.
Napisano 14 Marzec 200619 l nie wiem czy o tym mowa - klawisz R na klawiaturze - wciśnięcie więcej niż jeden raz tego klawisza zmiena rodzaj skalowania.
Napisano 14 Marzec 200619 l to moze sprobuj wciskac "r" na klawiaturze bo to tez odpowiada za skalowanie - po probuj to wyjdzie. ale skoro gdy klikasz i nie dziala to moze maxa przeinstaluj