Gość qwas Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Witam, jak moze byc roznica w czasie renderingu po zmianie procka z AMD Semprona 2800+ na AMD Athlon 64 3000+ ?? Jest to oplacalna zmiana, czy roznica bedzie znikoma?
Jaros Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Tego niestety nie wiem, ale jak jesteśmy przy prockach, to mogę powiedzieć, że zmiana amd 64 3000+ na amd 64 x2 3800+ daje ponad dwukrotny wzrost szybkości. Przykładowe czasy rendering sceny w mentalu (wnętrze z GI i FG): a) z liczeniem mapy fotonów: przedtem 4 min 50 sek, teraz 2 min 12 sek b) mapa fotonów z pliku: przedtem 1:21 sek, teraz 37 sekund No i fajnie wygląda, jak podczas renderingu w mentalu dwa kwadraciki latają :)
krzysioo Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 To jeszcze zależy jakiego Semprona (socket A czy 754, zakładam że 754) i jakiego Athlona (socket 939 czy 754) masz na myśli. Jakiś tam przyrost prędkości będzie, ale na pewno nie jest to opłacalna zamiana. Tutaj są wyniki Semprona i Athlona „zegar w zegar” (2200MHz). Wprawdzie to tylko Cinebench, ale jakieś tam wyobrażenia daje. Najlepiej po prostu podkręć tego Semprona. Jaką masz płytę główną?
damusTo Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 szczerze - nie możesz liczyc na zbyt wiele, niestety nie tedy droga
THE MANYSH TRAFO Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 prawie nie ma róznicy, 3d max jest wymagającą aplikacją róznice czuć przy zmianie np z 2 giga na 3 ale nie ma sensacji ja zmieniłem procek z 1 giga (stary jak swiat ) na AMD 64 3500+ ( 939 ) nie powaliła mnie na kolana ta zmiana jzeli chodzi o maxa owszem pracuje sie znacznie lepiej ale nie ma szoku
damusTo Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Ponowie bowiem widze że istnieje błedne przekonanie sama wymiana procka jak powyżej to zwykle pomnożenie pustych cykli. Procek musi mieć co liczyć musi miec podawane odpowiednio szybko sortowane dane czyli te które mu potrzebne. Zatem sztuka to umiejetny dobór nośnika pamieci operacyjnej a procek na końcu - poczytajcie coś chłopaki oblukajcie transfer poszczegulnych elementów bioracych udział w procesie liczenia i wszystko bedzie jasne
Rekomendowane odpowiedzi