Napisano 21 Marzec 200619 l Autodesk wydał nową wersję 'swojego' motion buildera, 7.5 [link] _________________________________________________________________________
Napisano 21 Marzec 200619 l co to jest ten motion builder wogle czym on sie rozni od CS? nie jestem w temacie moze mnie ktos oswiecic po co autodesk robi program do animacji skoro mamy Cs?
Napisano 21 Marzec 200619 l CS, to o ile mi wiadomo, plug-in do maxa. MotionBuilder to oddzielny program, do niedawna rozwijany przez konkurencję. Tak na marginsie, piękna sprawa ten MotionBuilder. Część funkcji śp. Alias wcielił z niego do Maya, mimo tego wciąż jest świetnym narzędziem do character animation.
Napisano 21 Marzec 200619 l Nie znam na tyle Character Studio aby móc porównywać. Motion Builder jest programem stricte do animacji postaci - nic więcej tu nie zrobisz. Ma za to fantastyczne gotowe riggi, które można nałożyć na przygotowany wcześniej szkielet, warstwy na liście czasowej, umożliwiające grupowanie kluczy, okienko, w którym możemy wybierać węzły IK/FK bez celowania w nie w viewporcie, obsługuje MoCap i wiele innych ciekawych rzeczy. Pobierz sobie wersję PLE (powinna być dostępna, co prawda wersja 7, ale wystarczy) i zobacz jak to wygląda w praktyce. Polecam tutki na 3dbuzz - są świetne.