filoos Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Mam problemik. chodzi mi o to żeby maxowa (3ds max8) trawa (hair and fur) uginała się pod spadającym ciałem. niby jest tam funkcja dodawania kolizji z ciałami ale to za cholere nie działa np chcę żeby trawa uginała się pod toczącą sie kulką. help me. posdrawiam
Jaros Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Ja to tak, właśnie zrobiłem, ale czasami są błędy i trawa nie reaguje, mi wyszło za drugim razem, użyłem precomputed dynamics, trzeba najpierw podac nazwę pliku, w którym zostanie zapisana informacja o animacji. Aha, grawitację, stiffnes i root hold ustawiłem na 0, żeby trawa była miękka, ale sama się nie kładła.
filoos Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 ja próbowałem z 10 razy i mi nie wychodzi, robiłem wszystko tak jak Ty to zrobiłeś i ta pipeszona trawa sie nie zgina :( możesz mniej wiecej poisac jakich cial użyłeś i jaka animacje zrobiłeś? dzieki z góry
vv3k70r Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 chopaki, mzoe niech jeden drugiemu przysle plik .max do rozbiorki i bedzie latwiej :)
Jaros Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Proszę, oto plik z kulką toczącą się po trawie, ale to nic nie da oprócz ustawień, bo w dynamice precomputed potrzebujesz jeszcze plików animacji, po jednym na klatkę, a te musisz wygenerować sobie sam. Kulka, którą widać nie bierze udziału w animacji, ta prawdziwa jest schowana. PS Scenka jest trochę dziwna (np. dwa plany pod trawą) bo używałem jej do różnych eksperymentów z mapowaniem materiału dla trawy renderowanej jako bufor lub geometria.
filoos Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 Jaros dziekoofki dla Ciebie za ten pliczek ;] doszedłem do tego czemu mi nie działało, odpowiedz była dziwna i banalna. Kolizje działają tylko gdy trawa umieszczona jest na plane, tylko nie kumam dlaczego?? greetings morpheus
Rekomendowane odpowiedzi