Krotki Napisano 14 Sierpień 2003 Napisano 14 Sierpień 2003 Hej Mam malutka siec (6 komputerków) i od nie dawna jestem posiadaczem Maxa. Doczytalem sie ze jest cos takiego jak rendering sieciowy no i postanowilem sprobowac po przeczytaniu manuala. Odpaliłem na kazdym kompie Servera. Na moim menagera i Maxa - wszystko sie lonczy. W Maxie odpalam animacje, odpalam render sieciowy i renderuje ... no tak tylko ze zamiast 6 komputerków pracjuje 1 ... czemu ? Co robie zle ? Z gory dzieki
Gość SnO0pY Napisano 15 Sierpień 2003 Napisano 15 Sierpień 2003 zaznaczyles --Use All Servers-- w oknie ktore pojawia sie po nacisnięciu RENDER????
Krotki Napisano 15 Sierpień 2003 Autor Napisano 15 Sierpień 2003 I tu jest problem bo ta opcja jest nie dostepna ...
Gość SnO0pY Napisano 15 Sierpień 2003 Napisano 15 Sierpień 2003 jezeli rednerujesz animacje - ACTIVE TIME SEGMENT - albo -RANGE- lub - FRAMES- to ta opcja powinna byc odblokowana i domyslnie zaznaczona /connect i submit (submit aktywny bez zanaczania konkretnego servera). Jesli próbujesz renderowac jedną klatkę to nic z tego nie będzie - tylko animacja:( FINALRENDER potrafi renderowac 1 klt. na wielu kompach ale dziala to jakos dziwnie czasy przy distributed render są większe o kilkanascie sekund niz przy renderingu na jednej maszynie:( (nie wgłębiałem sie specjalnie w opcje więc moze da sie to ustawis żeby było CACY= HIGH SPEED)
Krotki Napisano 15 Sierpień 2003 Autor Napisano 15 Sierpień 2003 Własciwie to chcialem wyrenderowac animacje zaznaczajac \"Aktive time segment\" - ale \"Use all servers\" cokolwiek bym nie zrobil zawsze jest nie dostepne ... moze to kwestja licencji - ja posiadam licencje \"Networking\".
Gość Penku Napisano 15 Sierpień 2003 Napisano 15 Sierpień 2003 Witam! Mam odpowiedź na twój problem, też zainteresował mnie net render. Wydaje mi się, że nie da się używać wielu kompów do renderowania do jednego pliku (AVI). Możesz natomiast renderować animację do TIFF_ów - sprawdź w tym przypadku opcja use all serwers jest dostępna. To działa, ale mam inne małe pytanie: czy można wykożystać sieciowe renderowanie, bez instalacji maxa na wszystkich kompach? nie wystarczy jeden max, a na reszcie kompów sam backburner. Backburnera odpalić się da, ale przy starcie się wysypuje, bo brakuje mu rendera (w moim przypadku render max plug in). Czy da się to jakoś pominąć? Np zainstalować jakiegoś samego rendera? Dopiero zaczynam zabawę na MAXA - może ktoś mi pomoże. Dzięki, pozdro!!!
Krotki Napisano 15 Sierpień 2003 Autor Napisano 15 Sierpień 2003 Wielkie dzieki !!! Dziala ... tylko jeszcze niewiem jak z poszczegolnych obrazków zrobic animacje, ale to juz szczegol. Bobawilem sie tez Brazilem z jego magiczna funkcja i mam wrazenie ze on przelicza to samo na kazdym kompie po kilka razy ... a za duzego wyboru konfiguracji to tam nie mamy wiec ... :( Penku: Mozesz sprobowac odpalac Maxa z 1 maszyny ... nie wiem co z tego bedzie ... nawet sam sprobuje
gonre Napisano 15 Sierpień 2003 Napisano 15 Sierpień 2003 odnosnie sklejania bmp do avi polecam Adobe Premiere ja koZystam z 6.0 dlugo szukaLem freewarowych programów, ale szkoda byLo czasu (wystarczy przy imporcie pierwszej bitmapy odchaczyć still image (lub coS w tym stylu) Penku, mySle Ze MAX jest konieczny na wszystkich kompach, sam plugin musi mieC program, a program inne pluginy (bo sporo MA to pulginy), poza tym MAX wymaga CDILLi, modernizacji rejestru i takie tam.
Rekomendowane odpowiedzi