Napisano 5 Kwiecień 200619 l Witam. Chcę zrobić ścianę (oteksturować) z dwóch "materiałów": cegła i tynk. Pewnie trzeba będzie zastosować maskę (kanał alpha). Jak to zrobić???
Napisano 5 Kwiecień 200619 l Po co? W Mayce jest cos takiego jak layered texture gdzie wstawiasz dwie textury i robisz blend i Voila.
Napisano 5 Kwiecień 200619 l Czy te tekstury mają dowolne kształty? Tego akurat nie rozumiem. Layeredshader będzie przydatny, jednak i tak, potrzebna będzie maska :] Luknij tutaj - coś tam napomknąłem o tym. Ale polecam także (może przede wszystkim?) dokumentację.
Napisano 5 Kwiecień 200619 l Autor Dowolne kształty, wyjaśniam. Np. na ścianie (wzór tapety) jest czerwona plama.
Napisano 7 Kwiecień 200618 l Autor Chce zrobić zniszczoną ściane. Odpadający tynk, cegła, grafiti itp. Jaką metodę wykorzystać? Chciałbym aby dziura w ścianie była w określonym miejscu a nie losowym. W maxie był materiał blend +maska i wszystko grało , w mai mam problemy:(
Napisano 7 Kwiecień 200618 l Nie rozumiem. Maya ma hypershade czyli moduł node-based gdzie można kombinowac do woli. Daje duzo więcej możliwości niż mat edytor w Maxie. Poczytaj o tym.