morfi Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Witam. Chcę zrobić ścianę (oteksturować) z dwóch "materiałów": cegła i tynk. Pewnie trzeba będzie zastosować maskę (kanał alpha). Jak to zrobić???
Gordy Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Po co? W Mayce jest cos takiego jak layered texture gdzie wstawiasz dwie textury i robisz blend i Voila.
morfi Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Napisano 5 Kwiecień 2006 Czy te tekstury mają dowolne kształty?Jak to zrobić?
piotrek Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Czy te tekstury mają dowolne kształty? Tego akurat nie rozumiem. Layeredshader będzie przydatny, jednak i tak, potrzebna będzie maska :] Luknij tutaj - coś tam napomknąłem o tym. Ale polecam także (może przede wszystkim?) dokumentację.
morfi Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Napisano 5 Kwiecień 2006 Dowolne kształty, wyjaśniam. Np. na ścianie (wzór tapety) jest czerwona plama.
morfi Napisano 7 Kwiecień 2006 Autor Napisano 7 Kwiecień 2006 Chce zrobić zniszczoną ściane. Odpadający tynk, cegła, grafiti itp. Jaką metodę wykorzystać? Chciałbym aby dziura w ścianie była w określonym miejscu a nie losowym. W maxie był materiał blend +maska i wszystko grało , w mai mam problemy:(
Gordy Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Nie rozumiem. Maya ma hypershade czyli moduł node-based gdzie można kombinowac do woli. Daje duzo więcej możliwości niż mat edytor w Maxie. Poczytaj o tym.
Rekomendowane odpowiedzi