Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem. Ustawilem Directional Light i przy renderowaniu w VRAYu przenika przez sciany. Co zrobic zeby renderowalo sie normalnie ?

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

To mialem caly czas ustawione, ale cos tam pogrzebalem i działa ;) (ale w tych okolicach).

Nie chce zakladac nowego watku wiec napisze tutaj:

Nie wiem czego to wina, ustawien rendera czy swiatel, z GI:

vray15jq.jpg

i bez:

vray26pm.jpg

Ustawienia rendera: http://img304.imageshack.us/img304/9530/settings9re.jpg

Swiatala: 1 Directional Light i 1 vray light

Dlaczego czesc pokoju jest ciemna nawet z GI?

Napisano

nie znam sie na tym KOMPLETNIE:) ale tak na zdrowy rozsadek to bym zmniejszyl sample size:>

Napisano

1. nie uzywa sie idealnie białego (255) koloru w światłach, materiałach itp wraz z lightmap

2. pokaz zakladke vray color mapping i zobacz czy nie namieszałeś coś w evoirment maxowym (skrot: "9"), tam nic nie powinno byc ustawione

poza tym jesli nic nie da to pokaz wszystkie ustawienia

Napisano
  • Autor

Moze przeslac komus cala scene ? Bo tak zgadywac to troche potrwa :(

Napisano

nie mam maxa 8 ;]

ale dobra

ustaw w GI first bounce na 1,0 i secondary tak samo na 1,0

w pierwszym irradiance a w drugim lightmap

w color mapping daj exponetial i zwieksz troche moc tego directa

Napisano

Znowu problem dokladnosci irr mapy. Wystarczy ustawic na "high" i problem zniknie... chyba ;)

Napisano

mi wyszło tak, podaje ustawienia, zmieniłem opcje w direct light, zresztą sam widzisz co zmieniłem, usunąłem jedynie vraylight a włączyłem enviroment, no a te błędy to od IRR

ustawienia19go.th.jpg

Napisano
  • Autor

Nadal jest ciemno :( A z tego co widzialem to zwykle jest jasniej (i w rzeczywistosci tez jest jasniej).

Napisano

zwiększ Mult w Enviroment na 5 i możesz podkręcic dark color mapping np 4 możesz jeszcze zwiększyć te parametry i będzie jaśniej

Napisano
  • Autor

Troche sie pobawilem z ustawieniami i jest o niebo lepiej ;) Dzieki wszystkim za pomoc ;]

render8239hy.jpg

Napisano
  • Autor

To moze jeszcze zabiore chwilke czasu :)

vray79oa.jpg

1. Co zrobic aby ten zielony az tak nie oddzialywal na reszte elementow w pokoju?

2. Jak zrobic bardziej rozmazane odbicia? (vray map w reflection)

Napisano

a co jest w niej zielonego ?

jesli podloga to norma, ale tutaj poza swiatłem Directlight powinienes miec jeszcze skylight (zakładka evoirment w ustawieniach vraya) i ustawic go na jakiś błękit (lub ewentualnie vraylight wstawiony w okno z zaznaczoną opcją invisible i tak samo błękitnym kolorem)

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz wielkie dzieki :P Chyba Was zatrudnie na stale :x ;]