Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

3ds max 5:

chciałbym wymodelować krajobraz za pomocą przekrojów tektonicznych. Zastanawiam się jak prościej bez dodawania nowych wierzchołków i przemieszczania ich lub odkrzywiania (bezier) mogę ze spline'u (okrąg) zrobić bardzo nierówny, chaotycznie pofalowany i poszczerbiony (gęsto) aczkolwiek wciąż przypominający okrąg, kształt. Coś w rodzaju przkroju poziomego, nie wiem, no na przykład wulkanu. Noise odkrzywia za słabo i bardziej cały okrąg a nie: faluje i powoduje małe nierówności na czym mi zależy.

Jakieś rady?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 867
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zrozumiałem, że koniecznie ma być to przekrój i to byle jaki... Jeśli chodziłoby o stworzenie czegoś w rodzaju mapy, to proponowałbym zastosować jakąś bitmapkę ręcznie zrobioną wrzuconą na siatkę(soft selection) i podnieść/obniżyć ją:/ Nic innego nie przychodzi mi do głowy... Chyba, że chodzi o jakiś konkretny teren?

Napisano

Przyszło mi jeszcze to do głowy:

napisałeś

"chciałbym wymodelować krajobraz za pomocą przekrojów tektonicznych"

Jeśli masz gotowe przekroje to przerób je na NURBS(o ile max 5 posiada takie, ale pewnie tak, nie wiem) i użyj ULOFT.

Napisano

nadodawaj wogół koła jak najwięcej wierzchołków i zastosój noise. początkowo stworzony krąg ma ich tylko 4 więc nie ma się co zakrzywiać. efekt wyjdzie dobry