3dsmaxman Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Witam, mam następujący problem: Robię górską scenę o zachodzie słońca - drewniany domek kryty gontem, ogrodzenia z bali naokoło pastwisk oraz sylwetka człowieka idącego ścieżką, w tle las. No i nie mogę sobie poradzić z odpowiednim ustawieniem świateł, aby efekt był dobry. Ogólnie: interesuje mnie lekko pomarańczowy zachód słońca w takim miejscu, jak polskie Bieszczady (czyli duże obszary trawiaste); słońca nie widać, jest gdzieś za kamerą - cienie muszą być długie; pod koniec i tak zrobie z tego obrazek w Photoshopie, więc nie trzeba się martwić zmałym ziarnem na obrazie etc. Używam 3ds Max 6.0 i nie mam zbyt wiele pamięci w komputerze (~400MB).
piotrek Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Na moje oko wystrczy direct ligth o odpowiednim kolorze + ewentualnie skylight. Jeśli masz maxwella, to jest tam taki fajny bajer - imituje oświetlenie naturalne w wyznaczonym dowolnym miejscu i czasie na ziemi.
3dsmaxman Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Napisano 15 Kwiecień 2006 Dzięki - podziałało :) Oto moja scenka w wersji 0.1 (po małej przeróbce w PS) ;P http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/nxkx630gwlbu01fv.html Wiadomo - teren zbyt płaski i niedorobiony, trawa sztuczna, brak nieba i drzew etc. ale ważne, że już mam światło! (Choć coś muszę jescze podziałać, aby oświetlało całą scenę -> target)
Rekomendowane odpowiedzi