Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam chcialbym sobie popracowac w linuxie wiec tak: Jaki do maya? Czy ciezko to zainstalowac? Jakie sa najczestrze problemy?

Pozdrawiam

Tomek

EDIT czy Mandriva nadaje sie do maya?

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Każdy się nadaje, różnią się tylko ilością i różnorodnością dostarczonego oprogramowania no i trudnością obsługi :) Na początek polecam SuSe albo Mandrivę. Obie dystrybucje są przyjazne dla początkującego usera, większość opcji można poustawiać za pomocą "okienek" a nie poprzez ręczną edycję plików konfiguracyjnych. Dodatkowo w większości przypadków trzeba będzie zainstalować sterowniki do grafiki tak aby wspierały 3d

Instalacja w obydwuch dystrybucjach przebiega w języku polskim. Największy problem może sprawić Ci formatowanie (czy też przygotowanie) partycji. Najlepiej zrób backupy wszystkiego co najważniejsze z Windows'a (jeśli będziesz instalował Linux'a na jednym dysku z Wind)

Napisano

ja używam mayi na mandrivie 2006 i nie sprawia mi żadnych problemów, tzn. nie wiesza się jak to niekiedy w windows. instalacja hmm, najtrudniej jest z licencją, ale jeśli masz mayę na windows to wystarczy skopiować pewien folder. Jest jeszcze problem z altem, w linuksie domyślnie ALT+LMB to przesuwanie okna, nie jest to wyłączane przy uruchomieniu mayi, możesz to zrobić gdzieś w panelach konfiguracyjnych.

Napisano

na innej partycji w systemie, najlepiej, ext3. NTFS jest tylko do odczytu, jest opcja zapisu ale na własne ryzyko. Możliwe, że będziesz musiał ustawić montowanie partycji NTFS w fstab ale to zależy jakiej dystrybucji używasz (w mandrivie 2k6 jest automatycznie). Jeszcze jedno, przy instalacji nie dawaj "Automatyczny podział dysku" bo Ci cały dysk sforamtuje pod Linuksa. Daj ręczny: Partycja EXT3+ Partycja SWAP(SWAPFS)

Napisano

jasne, że lepiej, a jeszcze lepiej byłoby gbybyś zrobił partycję podstawową na dysku #2 a swap na #1. Z bootloaderem nie będzie problemu, zainstaluj go w MBR lub na pierwszym dysku

Napisano

Ja mam lepse pytanie. Jaki system pod maxa ?

// przepraszam za oftopa :( ale mnie to intryguje a nie chciałem nowego tematu zakładać :)

Napisano

na chwilę obecną to chyba nie masz wyboru...winxp

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno pytanie: jak bede chcial przywrocic stara konfiguracje z dyskami na winde to czy nie bede mial problemu z formatem partcji linuxowych?

Pozdrawiam i dzieki!

Napisano

nie, to są partycje takie jak wiondowsowe, tak samo je się usuwa i usunięce z windowsa nie sprawia problemów