Tomek Kosiorek Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Witam chcialbym sobie popracowac w linuxie wiec tak: Jaki do maya? Czy ciezko to zainstalowac? Jakie sa najczestrze problemy? Pozdrawiam Tomek EDIT czy Mandriva nadaje sie do maya?
Xol Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Każdy się nadaje, różnią się tylko ilością i różnorodnością dostarczonego oprogramowania no i trudnością obsługi :) Na początek polecam SuSe albo Mandrivę. Obie dystrybucje są przyjazne dla początkującego usera, większość opcji można poustawiać za pomocą "okienek" a nie poprzez ręczną edycję plików konfiguracyjnych. Dodatkowo w większości przypadków trzeba będzie zainstalować sterowniki do grafiki tak aby wspierały 3d Instalacja w obydwuch dystrybucjach przebiega w języku polskim. Największy problem może sprawić Ci formatowanie (czy też przygotowanie) partycji. Najlepiej zrób backupy wszystkiego co najważniejsze z Windows'a (jeśli będziesz instalował Linux'a na jednym dysku z Wind)
xeav Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 ja używam mayi na mandrivie 2006 i nie sprawia mi żadnych problemów, tzn. nie wiesza się jak to niekiedy w windows. instalacja hmm, najtrudniej jest z licencją, ale jeśli masz mayę na windows to wystarczy skopiować pewien folder. Jest jeszcze problem z altem, w linuksie domyślnie ALT+LMB to przesuwanie okna, nie jest to wyłączane przy uruchomieniu mayi, możesz to zrobić gdzieś w panelach konfiguracyjnych.
dream_arts Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Maya bedzie chodzic na każdym linie jedynie o bblioteki może tu chodzic których brakuje
Tomek Kosiorek Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 dziekuje Wam! zaczne wiec nowe zycie:D
Tomek Kosiorek Napisano 20 Kwiecień 2006 Autor Napisano 20 Kwiecień 2006 jeszcze pytanie: czy musze instalowac lina na innym dysku/partycji?Czy bede mial z linuxa dostep do partycji ntfs? pozdrawiam!
xeav Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 na innej partycji w systemie, najlepiej, ext3. NTFS jest tylko do odczytu, jest opcja zapisu ale na własne ryzyko. Możliwe, że będziesz musiał ustawić montowanie partycji NTFS w fstab ale to zależy jakiej dystrybucji używasz (w mandrivie 2k6 jest automatycznie). Jeszcze jedno, przy instalacji nie dawaj "Automatyczny podział dysku" bo Ci cały dysk sforamtuje pod Linuksa. Daj ręczny: Partycja EXT3+ Partycja SWAP(SWAPFS)
Tomek Kosiorek Napisano 20 Kwiecień 2006 Autor Napisano 20 Kwiecień 2006 a na dysku wogole innym jest lepiej? Bo wlasnie sobie przygotowalem taki tylko nie wiem teraz jak z bootem systemu terz bedzie?
xeav Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 jasne, że lepiej, a jeszcze lepiej byłoby gbybyś zrobił partycję podstawową na dysku #2 a swap na #1. Z bootloaderem nie będzie problemu, zainstaluj go w MBR lub na pierwszym dysku
Shalivan Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 Ja mam lepse pytanie. Jaki system pod maxa ? // przepraszam za oftopa :( ale mnie to intryguje a nie chciałem nowego tematu zakładać :)
xeav Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 na chwilę obecną to chyba nie masz wyboru...winxp
Tomek Kosiorek Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Napisano 22 Kwiecień 2006 jeszcze jedno pytanie: jak bede chcial przywrocic stara konfiguracje z dyskami na winde to czy nie bede mial problemu z formatem partcji linuxowych? Pozdrawiam i dzieki!
xeav Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 nie, to są partycje takie jak wiondowsowe, tak samo je się usuwa i usunięce z windowsa nie sprawia problemów
Rekomendowane odpowiedzi