Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jak mam zrobic cos takiego mp0ge.th.jpg nie wiem jak mam zrobic krzywa ktora narysowalem czerwona linia. musze obrysowac ksztalt objektu wewnatrz.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

duplikujesz te edgesy (Duplicate Edge-DupEdge) potem offsetujesz krzywe (Offset) i powinno grac tyle ze muszisz dodatkowo pofilletowac bo masz brak ciaglosci na koncach

mp0ge1114co.jpg

Napisano
  • Autor

hmm zdublowalem te krawedzie ale jak chce wziac offset to moge zaznaczyc tylko pojedynczy "segment" a nie caly obrys. mozesz mi dokladniej powidziec jak mam to pofiletowac ? bede wdzieczny.

-------------

juz zrobilem, polaczylem wszystkie te pojedyncze krzywe w jedna grupe i pozniej wzialem Join. moze tak byc? czy beda pozniej jakies problemy?

dupa. wyszlo cos takiego mp8vg.th.jpg

konce nie sa zwiazane i sie porozlasilo to jak wzialem offset

Napisano

Na chłopski rozum to będzie tak : group i join ? musisz posplitowac (komenda split) te krzywe co masz zaznaczone w kółeczkach, nic nie grupuj tylko wez to dokładnie posplituj, potem wywalic te niepotrzebne kawałki i wtedy dopiero filetowac lub joinowac . To co masz czerwone musisz wywalic, a w miejscy połączen krzywych filetowc - musisz miec tylko te zielone kawałki i reszte krzywych bez tych czerwonych baboli. Musisz przerobic podstawy bo widze że ty podstawowych funkcji nie znasz :(

http://www.picfury.com/u/rino-1.html

Napisano
  • Autor

dzieki. poprobuje. a teraz mam inny problem. zrobilem model wzmacniacza unitry w rhino i za cholere nie wiem jak go dobrze wyeksportowac do maxa zeby zrobic rendery. wyeksportowalem go ale wszystko sie wali w maxie. ukrywam obiekt i np zostaja po nim filety krawedzi. jakby to sie kupy nie trzymalo. nie wiem o co chodzi.

Napisano

imho problem jest w tym ze nie zjoinowales calego obiektu, albo przy eksporcie dales jagged seams.