Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam 'mały' problem z mapowaniem i działaniem displace'a. chcę by displace działał tylko na bieżnik, a nie na bok. pomomo moich usilnych prób wychodzi takie coś ;/ - displace działa także na bok opony i dodatkowo jest wtedy źle zmapowanny.

1screen0zo.th.jpg

------

2screen5jr.th.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie odpowiem Ci na twoje pytanie , ale powiem cos innego, ze ten displace na boku opony powinien byc w drugą strone, to tak poza tematem

a na Twoje pytanie nie odpowiem bo .. nie znam odpowiedzi :)

Napisano

Daj unvrap'a zmapuj dobrze a obie texturki polacz w jedna i moze pomoze :) A wogole to dales drugiego vraydisplace'a na bok opony??

Napisano

bo pewnie zmapowałeś tylko częśc bieznikową opony , a to trzeba całą opone zmapowac, dlatego na części niezmapowanej powstaja Ci takie cuda

Napisano

Dokladnie to co wyzej :) Albo jak ie chce ci sie mapowac albo cos nie idzie to odziel bieznik opony od boku i po klopocie :)

Napisano
  • Autor

z samym bumpem wygląda dobrze...

jeśli ktoś chciałby się z tym pobawić to zamieszczam oponę (zip) i linki do textur.

resizetoyoproxest1r9jb.th.jpg

------

1x9hr.th.jpg

Napisano

Nie wiem czy to coś pomoże, ale najpierw spróbuj przypsać 2 osobne materiały (w edit poly) a dopiero później dodaj tekstury i mapowanie

PS Renderowałem Mentalem :)

Napisano
  • Autor

działa tylko pod mentalem, gdy przełączam się na vraya nadał sie kaszaniło, lecz rozwiązałem problem - mapping channels. wystarczyło z tego skorzystać i po kłopocie ;]

xxx023zx.th.jpg