MVM Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Czy ktoś wie gdzie można znaleśc "gradienty 3D" pod metala (zalerzy mi najbardziej na "Shyperical gradient" {kulisty})
Marcin Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 ustawiasz to we właściwościach "mapy" jestli w material editorze masz mape Gradient to w mapowaniu ustawiasz na Evoirment i obok z listy wybierasz spherical evoirment
piotrek Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Chyba MVM miał co innego na myśli, ale lepiej niech sam się wypowie. Też kiedyś się zastanawiałem, jak stworzyć taki przestrzenny gradient, ale nadal nie wymiśliłem. Chodzi np. o coś takiego jak przestrzeń kolorów RGB. Taki sześcian np. którego jeden róg jest czarny, jeden biały, przekątna łącząca te rogi stanowi skalę szarości, a pozostałe kąty to kolory R, G, B, C, M, Y.
dokturpotfor Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 wpuscic dym w szescian, a na rogach dac omniki z liniowym swiatlem tak zeby docieralo do sasiedniego rogu. dym bo nie widze innej mozliwosci jak volumesy. no chyba ze sss ale takiego shadera nie podjalbym sie napisac ;) edit: no a kulisty to nic jak omnik zawieszony w dymie
MVM Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 Chodzi mi o podobyny do tego z AfterBerna Aby zrobic chmurke z cząsteczek przydałby się kulisty gradient który zaczynał by się wewnątsz obiektu a kończył na zewnątsz w ten sposub mugłbym zrogić hmury jak z aftrea.Puszyste i noisowskie na brzegach Ps:Forum\Redending\Wolumetryka
dokturpotfor Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 a nie mozesz wlasnie sprobowac chocby prostym volume fogiem z jakims fractal noisem i do niej bounding gizmo kuliste ?
MVM Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 niezupełnie bo w środku jest jednolite i przy rzucaniu swiatła nie bedzie się prawidłowo absorbowac jak w chmurach oto przykład http://img45.imageshack.us/my.php?image=wol93vu.jpg
Rekomendowane odpowiedzi